BiH

Novi slučaj koronavirusa u Sarajevu, 30-ti u sedam dana: Zaražene uglavnom mlađe osobe

Ova osoba je vezana za ranije registrirani porodični klaster

KCUS - Screenshot

Prema informacijama iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u posljednja 24 sata na području Kantona Sarajevo potvrđen je jedan novi slučaj pozitivan na COVID-19.

Kako ističu, ova osoba je vezana za ranije registrirani porodični klaster, te je u samoizolaciji.

U Kantonu Sarajevo u proteklih sedam dana 29 je novozaraženih SARS-CoV-2 virusom, a ukupno je aktivan 31 slučaj zaraze, što predstavlja porast.

Ukupno su testirane 9.152 osobe, od čega je dva posto pozitivnih, uključujući retestiranja.

Zaraženih muškaraca je 15, a žena 16. Osoba starosne dobi do 35 godina je 14, devet dobi od 36 do 50 godina. U dobi od 51 do 64 godine zaraženo je šest osoba. Zaražene su dvije osobe starije od 75 godina.

Sve osobe kao i njihovi kontakti su stavljeni u samoizolaciju. Trenutno je na osnovu rješenja Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kao i rješenja Ministarstva zdravstva KS-a, u kućnoj izolaciji i samoizolaciji ukupno 176 osoba.

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevo hospitalizirano je pet osoba. Sve osobe su stabilno, a nijedan oboljeli nije na respiratoru. Svi oboljeli u Kantonu Sarajevo su pod kontinuiranim monitoringom.

Krizni štab Kantonalnog Ministarstva zdravstva poziva, s obzirom na promjenu epidemiološke situacije, na poštivanje preporuka nadležnih zdravstvenih institucija.

Podsjećaju na držanje fizičke distance od dva metra, nošenja zaštitnih maski u zatvorenom ili na otvorenim površinama gdje nije moguć dovoljan fizički razmak, redovno pranje ruku, izbjegavanje većih skupova, provjetravanje prostorija.

Posebno naglašavaju odgovornost mlađih osoba navodeći da dolaskom toplijeg vremena ne budu ležerni, da nose zaštitnu opremu, da izbjegavaju veća okupljanja bez zaštite.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh