BiH

Šta je sa objektom u krugu Opće bolnice gdje je trebalo da bude smješten izolatorij?

Posljednjih dana se u većem dijelu Federacije Bosne i Hercegovine povećava broj oboljelih od koronavirusa, a jedan od kantona koji bilježi porast je i Sarajevski.

S obzirom na to da će neki pacijenti imati potrebu za izolatorijem, zatražili smo informacije šta je sa objektom u krugu Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” iz kojeg je deložiran Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, kako bi se taj prostor opremio za izolatorij.

Podsjećamo, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je 19. marta ove godine donijela odluku o davanju objekta na korištenje Federalnom zavodu za javno zdravstvo, a potom je ovaj Zavod objekat od 1.560 metara kvadratnih prepustio Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Tada je jedna od informacija bila da bi u objektu boravili epidemiolozi kantonalnog zavoda jer im nedostaje prostor za rad.

– Vlada FBiH je taj prostor dala za izolatorij. Koliko znam, nije ništa rađeno, a izolatorij je davno trebalo da bude gotov, ali ne mogu vam ništa više kazati. To će vam najbolje reći direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav. Jer taj Zavod je sada vlasnik prostora – rekao nam je kratko Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice.

Informacije smo potražili u Zavodu za javno zdravstvo KS, čije je sjedište na Ilidži, ali tamo nam je rečeno da je Pilav na godišnjem, da nikoga nema u protokolu da provjeri da li je naš dopis uredno stigao na mail Zavoda… Na kraju su nas uputili na dr. Aidu Pitić, epidemiologa Zavoda, koja sjedi u DZ Vrazova u općini Centar.

– Taj prostor je bio dodijeljen za izolatorij, a šta će se dalje događati, ne znam, nemam informacija. Možete zvati pravnu službu i kabinet direktorice, oni će vam reći. Mi smo u Vrazovoj, ambulanta za međunarodni saobraćaj. Naime, tri epidemiologa su ovdje na telefonima i na internetu, rješavamo problem povećanog broja registriranih COVID infekcija. Za ostalo, vjerujte, nisam zadužena. Ja svoj prašinarski posao radim, posao epidemiologa na terenu – rekla nam je Pitić.

Prokomentirala je informacije da kantonalni epidemiolozi nemaju adekvatne uvjete za rad.

– Da vam kažem, sve institucije uglavnom imaju problem nedostatka prostora jer su to prostori koji su se počeli koristiti davnih godina, a službe su se razvijale. Tako da nije Zavod jedini. Hoće li tu neko nešto pomoći da se nama pomogne, ne znam. Mi radimo, prostor je takav kakav je. Mi raditi moramo. Činjenica je da imamo manjka prostora, ali to nas ne amnestira da ne radimo. Mi raditi moramo, taman kada bismo radili u kontejneru ispred Vrazove – kazala nam je dr. Pitić,prenosi Faktor.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh