BiH

Nakon više od dva mjeseca krenuo autobus iz Sarajeva za Beč

Nakon više od dva mjeseca pauze, uslijed mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa, u četvrtak je ponovo krenuo autobus kompanije ‘Centrotrans’ iz Sarajeva za Beč, javlja Anadolu Agency (AA).

Krenuo autobus iz Sarajeva za Beč - Twitter

Nakon ublažavanja određenih mjera uvedenih u prethodnom periodu u cilju suzbijanja širenja koronavirusa, autobuski prevoznik ‘Centrotrans’ počeo je sa saobraćanjem na određenom broju međunarodnih linija, i to iz Bosne i Hercegovine u pravcu Austrije, Njemačke i Francuske.

Jutros u osam sati sa Autobuske stanice u Sarajevu krenuo je autobus za Beč s ukupno četiri putnika, a još deset će preuzeti na stanicama u drugim gradovima BiH.

Katarina Kuljanin, jedna od putnica iz Sarajeva, studentica koja putuje u Grac, u razgovoru za AA kazala je kako je sretna da ponovo može putovati na ispite.

– U Austriju radi ispitnih rokova –

Imam ispit krajem juna uz prisustvo na fakultetu. Na fakultetu će biti ispiti i zato idem. Vidjet ćemo kako će put proteći. Malo je stvarno anksiozno, držat ću masku za lice većinom u autobusu, za svaki slučaj, jer ovih dana se povećava broj slučajeva zaraženih. Da ne moram, ne bih išla, a budući da moram, idem“, kazala je Kuljanin.

Istakla je kako će se sigurno mnogi obradovati što imaju priliku da ponovo putuju u evropske zemlje.

Zaista je fino da imamo priliku ponovo putovati. Osjećam se dobro da uopšte imam priliku ponovo da odemo zato što druge autobuske kompanije i dalje ne voze, a za nas studente je važno jer mi se moramo vratiti na studije“, rekla je ova studentica te dodala da bi svi trebali i dalje poštovati mjere i preporuke.

Mislim da su se svi prerarno opustili jer ovo još traje. Pogotovo možda omladina i penzioneri se ponašaju kao da je ovo prošlo i vidim da niko ne nosi maske ni ništa, a svuda, ne samo u Sarajevu, nego i u regionu, raste broj zaraženih“, kazala je.

Sejdefa Ibišević, još jedna od putnica iz Sarajeva koja studira u Beču, istakla je da je dobro da ljudi ponovo mogu putovati iz BiH u neke evropske zemlje.

Bila sam ovdje jedan period tokom koronavirusa. Ponovo se vraćam u Beč zbog studija i zbog ispita koji mi slijede, tako da mi je drago da je ‘Centrotrans’ uveo liniju za Beč. Drago mi je da se konačno mogu vratiti na ispite da nastavim studije“, kazala je Ibišević.

Napomenula je da će se sigurno tokom vožnje, ali i inače, pridržavati mjera koje nalažu nadležne institucije, istakavši kako je vrlo važno nastaviti sa poštivanjem mjera da se virus ne bi dalje širio.

Jedino tako možemo da izbjegnemo drugi val, da se distanciramo i da čuvamo sebe i one koje volimo, i druge, naravno. Tako da trebamo biti svjesni da je korona i dalje tu i da treba da se pridržavamo mjera bez obzira na to što se situacija malo smirila. Uvijek može da se pogorša. Uvijek trebamo biti svjesni da je korona tu“, rekla je ova studentica.

Glasnogovornica ‘Centrotrans Eurolinesa’ Aida Smajić kazala je za AA da je s obzirom na situaciju i zabrane koje su još uvijek na snazi, zasad planiran po jedan, odnosno dva polaska, a u skladu s odobrenjima i preporukama navedenih zemalja Evropske unije.

Istakla je da ‘Centrotrans’ ima veliki broj upita putnika, ali s obzirom na sveobuhvatnu situaciju, te mjere zabrane, manji broj putnika ima pravo i mogućnost putovanja, jer autobusi trenutno mogu saobraćati samo s pola kapaciteta putnika.

– Obavezno pridržavanje mjera zaštite –

Također, svi putnici se moraju pridržavati mjera zaštite propisanih od strane zemalja u koje putuju kao i ispunjavati druge uslove koje je zemlja u koju putuju donijela. U većini zemalja EU-a, putnici koji dolaze moraju imati određenu dokumentaciju te zemlje, kao što je radna dozvola, mjesto prebivališta i slično. Svi oni koji ne ispunjavaju uslove, ne mogu putovati, odnosno ući u zemlju koja im je krajnja destinacija.

Prema dosadašnjim najavama i rezervacijama, najčešće su u pitanju putnici koji imaju prebivalište ili su zaposleni u nekim od ovih zemalja, te su sticajem okolnosti ostali u BiH ili je situacija suprotna, odnosno državljani BiH se vraćaju kući nakon što im je bilo zabranjeno putovanje, zadesili su se van granica BiH“, kazala je Smajić.

Autobuski prevoznik ‘Centrotrans’ je 15. maja, nakon ublažavanja mjera, pokrenuo i javni gradski i linijski prijevoz unutar BiH.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh