BiH

U TK 17 novozaraženih, upućen poziv građanima

…Zbog trenutno 17 novozaraženih na području Živinica i Tuzle, epidemiološka situacija na području TK postaje sve ozbiljnija…

Dajana Čolić - Fena

Jedan doktor Klinike za kardiovaskularne bolesti Univerzitettskog kliničnog centra Tuzla zaražen je koronavirusom, a uz njega i pacijent s područja grada Tuzla koji je smješten na Kliniku za interne bolesti – potvrdila je danas na vanrednoj pres-konferenciji ministrica zdravstva i predsjednica Kriznog štaba TK Dajana Čolić.

Ona je istaknula da zbog trenutno 17 novozaraženih na području Živinica i Tuzle, epidemiološka situacija na području TK postaje sve ozbiljnija.

Čolić navodi da je dosad testirano ukupno 10.245 uzoraka, a njih 130 je pozitivno na koronavirus. Trenutno su aktivna 44 slučaja koronavirusa, jedna osoba je hospitalizirana na UKC Tuzla, dok su ostali u kućnoj izolaciji.

U klasteru Živinice u mjestu Donja Lukavica imamo sedam aktivnih slučajeva. Imamo pet pozitivnih slučajeva s područja grada Tuzle, a koji su vezani za let iz Saudijske Arabije. U klasteru u mjestu Suha imamo 29 aktivnih slučajeva. Kada je u pitanju UKC Tuzla radi se o dvije osobe muškog spola. Radi se o pacijentu koji se javio s određenim tegobama na internu kliniku i on će biti prebačen na Infektivnu kliniku UKC Tuzla. Drugi pacijent je uposlenik Klinike za kardiovaskularne bolesti. Za sada imamo nepouzdane informacije odakle bi taj infekt mogao doći i o tome ćemo naknadno izvijestiti javnost – ističe Čolić.

Krizni štab Tuzlanskog kantona donio je Odluku da Univerzitetski klinički centar ostaje na 30 posto programa kojeg su dosad obavljali te da se testiranja kada je u pitanju pružanje usluge operativnih zahvata i dalje provode.

Također, naš zaključak se odnosio i na vježbe za studente Medicinskog fakulteta i drugih srodnih visokih škola. Naš stav je prvo bio da se njima trebaju omogućiti vježbe, jer je to i zakonska obaveza kako bi mogli ovjeriti semestar. Međutim, s obzirom na ovakvu situaciju odlučili smo da je potrebno uraditi testiranja svih tih studenata. Poslali smo zahtjev prema Ministarstvu obrazovanja, kao i prema Medicinskom fakultetu da odrede koji je neophodan minimum vježbi koje studenti trebaju obaviti na Kliničkom centru kako bismo spriječili bespotrebno zadržavanje – kaže Čolić.

Krizni štab i Ministarstvo zdravstva upozorio je menadžmente svih zdravstvenih ustanova u TK na obavezu korištenja lične zaštitne opreme.

Apelujemo na sve zdravstvene radnike da se odmah, ukoliko uoče pojavu simptoma na COVID-19, odmah jave Higijensko-epidemiološkoj službi nadležnog Doma zdravlja. Želim podsjetiti sve građane da je još na snazi Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravsta o obaveznom korištenju lične zaštitne opreme – upozorila je ministrica zdravstva TK.

Podsjeća da su krizni štabovi kantona ovlašteni da, ukoliko dođe do usložnjavanja epidemiološke situacije na njihovom području, donesu dodatne restriktivne mjere.

Takvim mjerama mi još uvijek nismo pribjegli sve u nadi da će naši građani poštovati preporuke koje su na snazi – poručila je, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh