BiH

U Goraždu održana mirna protestna šetnja ‘Spasimo Drinu’

U Goraždu je danas održana protestna šetnja pod motom “Spasimo Drinu” kojom su građani još jednom izrazili nezadovoljstvo zbog izgradnje zida u okviru projekta obalautvrde duž obala Drine u centru grada.

Protesti u Goraždu - FENA

Protestna šetnja krenula je simbolično u pet do dvanaest sa Trga branilaca grada preko Mosta Alije Izetbegovića, ulicom Ibrahima Čelika do ulice Sinica u naselju Luka, u kojem je u okviru projekta obala utvrde već izgrađen betonski zid kojim je potpuno onemogućen pogled na Drinu.

Noseći transparente “Spasimo Drinu”, “Obala je pusta, bura se sprema” “Berlin, Palestina, Goražde”, “Glavom kroz zid” i druge, na stotine građana jasno je poručilo da se ne slaže trenutim načinom izgradnje obalautvrde.

“Ovo nije problem samo građana Luke već cijelog grada i svih ljudi kojima je Goražde i Drina u srcu i glavne poruke sa današnjeg skupa su obustavljanje radova, prezentacija javnosti cjelokupnog projekta izgradnje obaloutvrde i hitne javne rasprave za sve projekte izgradnje objekata za zaštitu od poplava u Goraždu. Takođe, zahtijevamo odgovornost svih strana u ugovoru za izgrađeni sporni zid ispod naselja Luka. Najvjerovatnije će ići tužba jer ne postoji drugi način da se ovo zaustavi, na naše pozive i vapaje oni su i dalje nastavili da rade i skoro završili projekat”, kazao je predstavnik organizatora protesta Mirsad Kadrić.

Građani tvrde da je prekršeno niz zakona te podsjećaju da ni razgovori s predstavnicima gradske uprave i investitorima nisu dali rezultate.

“Mi tražimo revidiranje projekta ali oni i dalje nastavljaju gradnju, razgovarali smo i opet ništa. Naglašavamo i danas da iza nas ne stoje nikakve političke stranke kao što se to pokušava predstaviti. Zar morate biti politički aktivni da ne možete shvatiti ovo ruglo koje rade od ovog grada”, rekla je učesnica protesta Senka Dedović.

Značajan broj građana spontano se okupio i 23. maja u naselju Luka, kada su protestnom šetnjom uzvodno prema centru grada simboličnim formiranjem “živog zida” jasno rekli “NE” gradnji betonskog zida na obali Drine.

Projekat izgradnje obalautvrde u Goraždu vrijedan 10,5 miliona KM finansira se kreditnim sredstvima Svjetske banke. Radovi koji se izvode nizvodno od Mosta žrtava genocida u Srebrenici izazvali su niz, uglavnom negativnih reakcija javnosti, najprije kada je uništeno gradsko izletište na lokalitetu Pod orasima, a pojedini građani zbog uzurpacije zemljišta najavili su i tužbe. Najveći revolt građana izazvala je izgradnja parapetnog zida na desnoj obali u naselju Luka visine oko dva metra, kojim je u potpunosti onemogućen pogled na rijeku Drinu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh