BiH

Krajinović: Danas moguće potencijalno opasne vremenske prilike, zaštitite se

Meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović na svojoj Facebook stranici objavio je kako nas danas očekuju potencijalno opasne vremenske prilike, te je pozvao građane Bosne i Hercegovine da budu spremni i da zaštite sebe i imovinu.

Oluja - Ilustracija / Nezavisne.com

“Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informišite o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputstva data od strane nadležnih institucija.

U Bosni i Hercegovini prognozira se oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Obilne padavine u Hercegovini i jugozapadu Bosne gdje se prognozira uglavnom između 40 i 80 litara kiše po metru kvadratnom, lokalno može pasti i preko 100 litara. Najmanje padavina se očekuje na istoku i sjeveroistoku Bosne. Vjetrovito u cijeloj zemlji. Očekuju se jaki, lokalno i olujni udari juga brzine 60 do 75 km/h. To je vjetar koji može lomiti grane na drveću, hodanje “protiv” vjetra je skoro nemoguće, zatim nastaju manja oštećenja na zgradama. Poslije podne vjetar će oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 24°C.

Moguće grmljavinsko nevrijeme. vjerojatnost grmljavine > 70 %, budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.

Lokalno obilna kiša sa količinama od 60 do 100 mm. Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je plavljenje imovine i prometne mreže. Također, moguć je prekid napajanja energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uslovi za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrom kolovozu.

Vrlo jako, mjestimično olujno jugo, prema kraju dana i u noći u slabljenju na pojačano, mjestimično do jako. Najjači udari vjetra od 60 do 70 km/h. Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno obilnim padavinama.

SLIJEDITE UPUTSTVA DATA OD STRANE NADLEŽNIH INSTITUCIJA…..”, naveo je Bakir Krajinović, prenosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh