BiH

U subotu 28. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Jezeru

U okviru manifestacije Medžlisa Islamske zajednice Jajce „Spomen njima, po(r)uka nama”, u opštini Jezero sutra će se obilježiti 28. godišnjica od stradanja Bošnjaka s ovog područja.

Godišnjica zločina nad Bošnjacima u Jezeru - PR / Haber.ba

Simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Plivu, te učenjem fatihe kao i prigodnim vjerskim programom u 12 sati bit će odata je počast za 57 nevine žrtve Jezera, Ljoljića i Čerkazovića.

Godišnjica zločina nad Bošnjacima u Jezeru – PR / Haber.ba

Tog kobnog 3. juna i 9. septembra 1992. godine ubijane su žene, djeca, starci pa čak i cijele porodice. Do sada je pronađeno, identificirano te ukopano 39 žrtava, dok se traga još za 18 mještana.

Godišnjica zločina nad Bošnjacima u Jezeru – PR / Haber.ba

Pušteni na slobodu

Sud BiH je izrekao prvostepene presude bivšim pripadnicima rezervnog sastava milicije RS Miloradu Saviću, Mirku (Špire) Pekezu i Mirku (Mile) Pekezu.

Odlukom Ustavnog suda BiH od 22. oktobra 2013. godine ukinuta je drugostepena presuda Pekezu i drugima zbog pogrešne primjene krivičnog zakona. Puštanjem 18. novembra 2013. godine došlo je do traumatizacije preživjelih i porodica ubijenih.

Jezeračka ruža

Bijela ruža ili cvijet “Sjećanja” postao je neslužbeni simbol u znak sjećanja na žrtve genocida koji se dogodio na području općine Jezero, a osmislila ga je Amela Iskrić-Hadžić diplomirani inžinjer arhitekture.

Upravo nošenjem ovog jezeračkog cvijeta želi se poslati poruka širom Bosne i Hercegovine da se genocid neće zaboraviti.

Završni dio manifestacije

U sklopu ove manifestacije prigodan program će se održati danas u Kokićima i Šipovu, dok se prethodnih dana oživjela sjećanja na šehide u Bulićima, Cvitoviću i Pšeniku. Završni dio manifestacije planiran je za 7. juni kada će se odati počast i poručiti dova na Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima općine Jajce.

U toku godine na području jajačkog Medžlisa održi se i 13 šehidskih mevluda, koji su prilika da se osvježe sjećanja na najbolje sinove BiH kao i na civilne žrtve rata. S ovim aktivnostima MIZ Jajce želi da oživi kulturu sjećanja, probudi kolektivnu svijesti kao i memorizacija kulture.

Medžlis Islamske zajednice Jajce izdao dvije knjige na temu o ratnim dešavanjima, a to su „Zločini nad Bošnjacima Jajca, Jezera i Šipova, 1992-1995.” i „Vječna pouka – monografija šehida i poginulih boraca Jajce 1992-1995.”.

Jezerački cvijet – PR / Haber.ba

Godišnjica zločina nad Bošnjacima u Jezeru – PR / Haber.ba

Godišnjica zločina nad Bošnjacima u Jezeru – PR / Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh