BiH

Gdje će i da li će uopšte ljetovati građani Bosne i Hercegovine

Ulazimo u mjesec juni kada građani već planiraju ljetovanje i odlazak na more, uglavnom izvan granica Bosne i Hercegovine.

Ljetovanje - Blogspot.com

Ekipa “BHRT“-a je provjerila hoće li ovog puta pandemija koronavirusa ugroziti planove naših sugrađana?

Federalni krizni stožer preporučuje građanima ostanak unutar granica države. Kažu da je preporuka u skladu sa onima koje su donijele i druge evropske države poput Norveške, koja je do 20. augusta svojim građanima preporučila suzdržavanje od turističkih putovanja.

Ipak, godišnji odmori se bliže, a mnoga su putovanja i ljetovanja unaprijed isplanirana.

Doktori kažu, odmor nam, nakon svega, može biti od koristi.

“Sigurno da je putovanje u inozemstvo iskustvo koje će ljudima dobro doći i u tom smjeru savjetujem da putuju u inozemstvo”, kaže Siniša Skočibušić, infektolog.

To planira većina građana s kojima smo razgovarali. Bilo to u Hrvatskoj, Grčkoj, Crnoj Gori ili unutar granica Bosne i Hercegovine, mnogi se već spremaju za odmor na pješčanim morskim plažama.

Anketa:

  • “Uplatili smo, idemo u Grčku”.
  • “U Neum, ako Bog da”.
  • “Crna Gora”.
  • “Hrvatska, vjerovatno, ukoliko bi se otvorile granice i ne bi bilo dodatnih troškova testiranja”.
  • “Nadam se da ću ići u augustu, ako nas puste s bh. pasošima. Volim more, posebno naše more”.

Iako putovanja, bijeg od vrućina i odlazak na more mogu biti korisni, epidemiolozi podsjećaju da ne treba zaboraviti posljedice pandemije te važnost zaštite, ovaj put ne samo od sunca, nego i od koronavirusa.

“Treba se i dalje pridržavati individualnih mjera zaštite, nositi maske, rukavice i poštivati socijalnu distancu. Tako da, kada se ode na more, mi ćemo svakako paziti da ne idemo u veliku gužvu ljudi”, kaže Siniša Skočibušić, infektolog.

Dok jedni bezbrižno planiraju odmore, drugima je pandemija promijenila životne navike. Iako je broj zaraženih sve manji, pojedini će, ipak, ostati unutar bh. granica.

  • “Ne prelazim granicu, zbog koronavirusa i zdravstvenog stanja”.
  • “Ne planiram, ovakvo stanje kakvo jeste, imam uslove, imam sve, ali ne vjerujem da hoću”.
  • “Ne znam kakvo će vrijeme biti, korona ova, nemam pojma”.

Iako je do sada najveći problem bio satima čekati u koloni vozila na graničnim prijelazima, ostaje pitanje hoće li ti redovi ovoga ljeta uopće biti veliki. Mogu li preporuke, zabrane i strah od koronavirusa ugroziti planove ili će to, na koncu, uraditi loše ekonomsko stanje naših sugrađana?


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh