BiH

Svako šesto dijete u BiH u dobi od 13 do 15 godina je stalni pušač

Svjetski dan bez duhana se širom svijeta obilježava 31. maja, a ovogodišnja tema ukazuje kako duhanska industrija nastavlja ciljati djecu i mlade kao svoje buduće konzumente.

Tinejđeri / Pixabay

Svjetska zdravstvena organizacija u kampanji pod nazivom #TobaccoExposed ističe kako su duhanske kompanije modernizirale svoje marketinške strategije i nastavile ciljati djecu i mlade sa tradicionalnim duhanskim proizvodima, ali i sa novim poput elektronskih cigareta i duhanskih proizvoda baziranih na tehnologiji zagrijavanja, navodi se u saopćenju Udruženja PROI.

U saopćenju se ističe da rezultati istraživanja u Bosni i Hercegovini pokazuju alarmantno stanje u vezi pušenja među djecom.

Naime, prema ovim podacima, svako šesto dijete u dobi od 13 do 15 godina u Bosni i Hercegovini je stalni pušač!

Iz Udruženja PROI traže hitno usvajanje zakona o kontroli duhana koji će osigurati zabranu pušenja na javnim mjestima i zabranu reklamiranja, promocije i sponzoriranja duhanskih proizvoda, javlja “FENA”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh