BiH

Advokati Novalića, Solaka i Hodžića: Ulazimo u nešto vrlo opasno

U Sudu BiH sinoćje održano ročište za određivanje jednomjesečnog pritvora za premijera FBiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika Srebrene maline Fikreta Hodžića.

Vasvija Vidović - Radiosarajevo

Nakon višesatnog izlaganja tužioca, a potom i odbrane, ročište je završeno, a odluku o pritvoru Sud BiH će objaviti naknadno.

Advokatica premijera Federacije Bosne i Hercegovine Vasvija Vidović je novinarima ispred zgrade Suda Bosne i Hercegovine kazala da su navodi Tužilaštva potpuno paušalni, te da nisu zasnovani na dokazima.

“Ono što se dalo zamijetiti, što sam govorila jeste da Tužilaštvo ne posmatra događaj u kontekstu vremena u kom se desio niti u kontekstu propisa u radu državnog organa. Ono što je rekao premijer Novalića pokazuje se eklatantno nepoznavanje u radu državnih organa”, kazala je Vidović.

Kako ona ističe mnoge tvrdnje Tužilaštva ne stoje.

“Vidi se da u istrazi su pojedini veoma značajni akteri, čak možda i inicijatori ovakvog postupka Vlade, kao što je direktor Agencije za javne nabavke zaobiđeni. Državna tužiteljica se sastaje sa tim čovjekom. On je eklatantno doprinio razvoju ovog događaja. Ovo je jedan postupak koji je veoma zabrinjavajući, vidi se da se ne temelji na dokazima, a onda je također vrlo zabrinjavajuće šta će se desiti ako Sud donesene rješenje o pritvoru, može doći do ozbiljnih poremećaja ako ne i blokade Federacije.

Premijer je bio korektan, jer je preko mene prenio poruku Vladi da se gospođa Miličević ovlasti da se napravi punomoć, a Vlada je to odbila. Ta mogućnost jeste predviđena za zasjedanje Vlade, ali je problem za potpisivanje finansijskih dokumenta. Ali nije to čak, političke posljedice mogu biti dosta ozbiljne, ulazimo u nešto što je vrlo opasno, ovdje pravosuđe ne smije pogriješiti”, zaključila je Vidović.

Advokat direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka, Kadrija Kolić, smatra će svi osumnjičeni uskoro biti pušteni na slobodu.

“Nema elemenata krivičnog djela niti za jednog osumnjičenog i mi očekujemo da će biti pušteni na slobodu”, poručio je Kolić.

Advokatica Fikreta Hodžića, Mirna Delalić kazala je da su svi u sudnici iznijeli argumente te da se nadaju da pritvor neće biti određen, prenosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh