BiH

Američka trgovačka komora u BiH: Višemilionska šteta zbog neimenovanja KVP FBiH

Američka trgovačka komora u BiH (AmCham BiH) obratila se Delegaciji Evropske unije u BiH, Predstavničkom i Domu naroda te strankama i koalicijama zastupljenim u Parlamentarnoj skupštini BiH, Vladi Federacije BiH i Komisiji za vrijednosne papire FBiH, zahtjevom da se što prije riješi pitanje zastoja u radu Komisije, koji traje šest mjeseci.

Naime, zastoj u radu Komisije zaustavio je sva kapitalna ulaganja u FBiH, što onemogućuje realizaciju investicija privrednim subjektima koji su podnjeli zahtjeve za postupanje Komisije iz njene zakonom utvrđene nadležnosti, čime se uzrokuje višemilionska šteta te sprečava kapitalno jačanje društava koja posluju u Federaciji BiH. Važno je naglasiti da Komisija šest mjeseci ne obavlja svoju primarnu i zakonom definiranu funkciju, a to je zaštita investitora i nadzor tržišta i učesnika na tržištu, kao i nadzor emisije i prometa vrijednosnih papira.

Svojim neradom, Komisija rizikuje nastanak velike materijalne štete privredi Bosne i Hercegovine, bankama, dioničkim društvima, dioničarima i investitorima. Dodatno, posljedice zastoja u radu Komisije direktno utiču na ekonomski napredak BiH, odnosno direktno utiče na smanjenje prihoda, navode iz AmCham BiH.

Američka trgovačka komora u BiH okuplja veliki broj stranih i domaćih kompanija koje zapošljavaju oko 20.000 radnika.

Nedavno je sličan zahtjev vlastima uputilo i Udruženje poslodavaca FBiH, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh