BiH

Slijede li tužbe građana: Kazne zbog nenošenja maski represija vlasti

Od proglašenja stanja prirodne nesreće u FBiH i propisanih mjera zabrane i policija je imala povećan obim posla. Osim redovnih aktivnosti na osiguranju javnog reda i mira, policija je kontrolisala i građane koji se nisu pridržavali propisanih mjera.

emedjumurije

Od 18. marta pa do kraja aprila sarajevska policija kaznila je više hiljada građana zbog nenošenja maske ili nepoštivanja mjere socijalne distance, kršenja zabrane kretanja za vrijeme policijskog sata kao i kršenje zabrane kretanja za mlađe od 18 i starije od 65 godina dok je bila na snazi takva mjera zabrane.

Nakon što je proglašena pandemija koronavirusa, a među građanima zavladala panika i prekomjerna potražnja za rukavicama, maskama i dezinfekcionim sredstvima koje u jednom trenutku nije bilo moguće ni nabaviti postavlja se pitanje opravdanosti napisanih kazni za nenošenje maske. Istina je da su prvih nekoliko dana policajci upozoravali građane, a onda su ih počeli kažnjavati. Raspon kazne za ove prekršaje bio je od 500 do 1.500 KM, a ako se plati u roku od 8 dana kazna se smanjuje za pola.

Iako je sigurno bilo i opravdanih kazni, odnosno onih koji su se namjerno oglušili na naredbu o nošenju maski, veliki broj građana vrlo teško je mogao doći do neophodnih maski čija je cijena rasla i do nekoliko puta u odnosu na vrijeme prije pandemije.

Ni vlasti u KS nisu bile od pomoći građanima KS da im barem podijele određeni dio zaštitnih maski. Ako su u to vrijeme Direkcija za robne rezerve i Civilna zaštita KS bile baz maski koje su tek nabavljale od firmi koje su se naprasno počele baviti proizvodnjom maski, kako je onda bilo očekivati da će ih imati građani. Nešto manji broj maski podijeljen je kroz aktivnosti Kantonalnog štaba civilne zaštite, ali su brojne kazne već ispisane.

I dok su građani bili u situaciji da se bore sa „nevidljivim neprijateljem“ bez adekvatne pomoći vlasti i u strahu za vlastitu egzistenciju, u isto vrijeme suočili su se represijom policijskog sistema. Prema nekim informacijama za nešto više od dva mjeseca na ime kazni u kantonalni budžet uplaćeno je oko 2 miliona KM.

Nakon što je Ustavni sud BiH 22. aprila donio odluku da je zabranama kretanja licima mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina na području Federacije Bosne i Hercegovine prekršeno pravo na slobodu kretanja vrlo brzo je prestalo i objavljivanje biltena izrečenih kazni Uprave policije MUP KS. Tek nakon što su skoro prestali sa kažnjavanjem građana, Uprava policije MUP KS 25. aprila je na ulicama Sarajeva podijelila određeni broj maski.

Iako su vlasti u KS imali priliku olakšati građanima trenutnu situaciju i vratiti im novac od naplaćenih kazni koji bi im dobrodošao u ovom vremenu, zaključak zastupnika Damira Nikšića u Skupštini KS na 25. radnoj sjednici nije imao potrebnu većinu. Njegov zahtjev je podržalo 17 zastupnika NiP-a, Naše stranke, SDP BiH, NBL, samostalni zastupnici, dok su protiv i suzdržani bili zastupnici SDA, SBB, DF-a od prisutnih tokom glasanja.

Cijela ova priča podsjeća na anegdotu koja se prepričava da je prilikom ulaska u apoteku da kupi masku jedan građanin upozoren da ne može ući bez maske!

Svoje nezadovoljstvo putem društvenim mreža iskazivali su i brojni građani navodeći da će pokrenuti tužbe pred sudom zbog napisanih kazni, ali i zbog ograničavanja kretanja što je osporio i Ustavni sud BiH,piše Nap


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh