BiH

Krajem mjeseca otvaranje tržnih centara u Federaciji BiH

Od kretanja virusa zavisi i donošenje novih preporuka i mjera

Zlatan Peršić - Fena.ba

U Federaciji BiH zabilježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, potvrdio je jutros Zlatan Peršić, portparol Ministarstva zdravstva FBiH. Testirano je ukupno 339 uzoraka. Pozitivni slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu.

Od proglašenja pandemije koronavirusa u ovom bh. entitetu je 34.941 uzorak testiran, a 1.025 osoba je zaraženo.

– U FBiH se ukupno oporavilo 914 pacijenata, što znači da trenutno imamo aktivna 73 slučaja. Ukupan broj potvrđenih smrtnih ishoda je 38 – rekao je Peršić, prenosi “Fena”.

On je rekao kako je epidemiološka situacija u Federaciji zadovoljavajuća, ali da prijetnje i dalje postoje.

– Mali broj ljudi je bio u kontaktu s ovim virusom, znači da je i dalje veliki broj građana u riziku za ovu infekciju, što znači da ćemo mi novih slučajeva na Covid-19 imati u narednom periodu, aisto tako realno je očekivati da će biti drugi val epidemije, zato insistiramo na pridržavanja mjera zaštite – rekao je Peršić.

Dodao je i da od kretanja virusa zavisi i donošenje novih preporuka i mjera.

Stav Federalnog štaba civilne zaštite je da ublažavanje mjera ide u tri faze, podsjetio je Peršić, naglasivši da krajem ovog mjeseca predstoji treća faza.

– Ona obuhvata i tržne centre. Konačne naredbe donosi Federalni štab civilne zaštite i ove sedmice očekujemo sjednicu i prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH će biti da se u ovoj novoj fazi dozvoli rad u tržnim centrima uz provođenje epidemioloških mjera – rekao je Peršić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh