BiH

Najtužniji dan u historji grada: Đukićeva granata ubila je tuzlansku mladost

Proteklo je 25 godina od stravičnog masakra na tuzlanskoj Kapiji. Tog ratnog četvrtka 25. maja 1995. godine od granate ispaljene sa položaja Vojske RS na planini Ozren ubijena je 71 mlada osoba, a oko 200 teže ili lakše ranjeno.

Tuzlanska kapija - Avaz

Prolaze godine, a pravomoćno presuđeni ratni zločinac Novak Đukić se nalazi na slobodi. Pred Sudom BiH je osuđen na 20 godina, ali je iskoristio odluku pravosudnih organa da presudu u ponovljenom sudskom postupku dočeka na slobodi i pobjegne u Beograd, navodno na liječenje.

Đukić je slobodan čovjek, a bol i tuga roditelja, rodbine, prijatelja i svih građana Tuzle je iz godine u godinu sve veća.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, ističe da je 25. maj najbolniji dan u tuzlanskoj historiji, a Selim Bešlagić, ratni i poratni gradonačelnik Tuzle, nebrojeno puta je rekao kako mu je to najteži dan u životu.

Prosječna starost mučki ubijene tuzlanske mladosti iznosila je 23 godinu, a najmlađa žrtva bio je trogodišnji Sandro Kalesić, koji je poginuo na godišnjicu braka svojih roditelja.

Pred Sudom BiH osuđen je Novak Đukić, komandant Taktičke grupe Ozren, koji je naredio artiljerijsko gađanje Tuzle. Đukić je najprije osuđen na 25 godina zatvora. Ustavni sud BiH je zbog pogrešne primjene zakona 2014. godine ukinuo presudu Đukiću, a on je u junu 2014. godine osuđen na 20 godina zatvora. Kaznu nikada nije odslužio, a iz Beograda javno negira zločin i vrijeđa žrtve i njihove najmilije, prenosi “Avaz“.

Protokol

Na području Tuzlanskog kantona 25. maj je Dan žalosti. Zastave na svim javnim ustanovama i preduzećima bit će postavljene na pola koplja. Komemorativno obilježavanje 25. maja počinje u 10 sati u Aleji mladosti na Slanoj Banji. U 11 sati položit će se vijenci i cvijeće na Kapiji, a u 20:55 oglasit će se sirene.

Spisak ubijenih

Suzan Abdulismail, Edina Ahmetašević, Elvis Alagić Enko, Admir Alispahić, Lejla Atiković, Asmir Bakalović, Adnan Beganović, Damir Bojkić, Indira Borić, Ivana Bošnjaković, Elma Brguljak, Lejla Bučuk, Sanja Čajić, Selma Čaušević, Amir Čekić, Samir Čirak Ćiro, Almasa Ćerimović, Zada Dedić, Razija Djedović, Amir Đapo, Suzana Dušić, Amir Đuzel, Muris Fatušić, Ago Hadžić, Hamdija Hakić, Senad Hasanović, Šemsa Hasečić, Alem Hidanović, Nedim Hodžić, Hasan Hrustanović, Adnan Hujdurović, Elvira Hurić, Almir Jahić, Azur Jogunčić, Sandro Kalesić, Franc Kantor, Damir Kurbašić, Vanja Kurbegović, Vesna Kurtalić, Sulejman Mehanović, Pera Marinović, Nenad Marković, Amira Mehinović, Edin Mehmedović, Edisa Memić, Adrijana Milić, Nešet Mujanović, Edin Mujabašić, Samir Mujić, Elvir Murselović, Šaban Mustačević, Dijana Ninić, Selma Nuhanović, Indira Okanović, Rusmir Ponjavić, Raif Rahmani, Fahrudin Ramić, Nedim Rekić, Jasminko Rosić, Nihada Šišić, Armin Šišić, Senahid Salamović, Edhem Sarajlić, Jasminka Sarajlić, Aim Slijepčević, Savo Stjepanović, Jelena Stojičić, Ilinka Tadić, Azur Vantić, Mustafa Vuković i Adnan Zaimović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh