BiH

SAD donirale dodatni milion za podršku BiH tokom pandemije

“Ova pomoć će koristiti za pripremu laboratorija, aktiviranje sistema za pronalaženje i nadzor slučajeva, podršku tehničkim stručnjacima te poboljšanje komunikacije o riziku koronavirusa…

SAD donirale dodatni milion za podršku BiH tokom pandemije - Avaz.ba

Sjedinjene Američke Države su, putem američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID), osigurale dodatnih milion dolara za podršku Bosni i Hercegovini u borbi protiv pandemije koronavirusa COVID-19.

Ova pomoć će koristiti za pripremu laboratorija, aktiviranje sistema za pronalaženje i nadzor slučajeva, podršku tehničkim stručnjacima te poboljšanje komunikacije o riziku koronavirusa. Do danas je američka vlada izdvojila 2,2 miliona dolara kako bi podržala BiH odgovor na pandemiju COVID-19.“, saopšteno je iz USAID-a.

Širom svijeta, SAD podržavaju zemlje pogođene pandemijom. SAD su već desetljećima najveći svjetski pružatelj bilateralne pomoći u globalnom zdravstvu.

Od 2009. godine, američki porezni obveznici su velikodušno finansirali američku zdravstvenu pomoć u više od 100 milijardi dolara te obezbjedili gotovo 70 milijardi dolara humanitarne pomoći.

USAID radi direktno sa lokalnim vlastima, multilateralnim organizacijama, nevladinim organizacijama, privatnim sektorom i drugim partnerima koji se na terenu bore protiv pandemije. To uključuje rad sa onima na prvoj liniji borbe protiv pandemije, kako bi se usporilo širenje, osigurala briga za pogođene koronavirusom a lokalne zajednice opremile alatima potrebnim za borbu protiv COVID-19. Ključni, spasilački rad USAID-a bit će nastavljen.“, navedeno je, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh