BiH

Herceg: “Korona zakon će sačuvati privredu u HNK”

Nakon što se odjel za COVID-19 mostarske sveučilišne kliničke bolnice ispraznio, akcenat je stavljen na mjere i aktivnosti koje za cilj imaju očuvanje radnih mjesta i pomoć privredi.

Nevenko Herceg - PR / Haber.ba

Korona-zakon donesen je 15. maja, a do kraja sedmice bi se prema najavama trebao usvojiti i u kantonalnoj Skupštini.

Premijer Nevenko Herceg tvrdi da se radi o kvalitetnom i sadržajnom zakonu u kojem je na prvom mjestu subvencioniranje minimalne plate. U kasnijem rebalansu Budžeta nije smanjen ni dio koji se odnosi na poticaje u strateškim granama privrede ovog kantona. Posebna vrijednost je solidaran odnos prema nižim nivoima vlasti, rekao je Herceg.

Pravo na subvencije imaju svi koji su do februara izmirili sve obaveze prema državi i radnicima, a da tokom zabrane rada uslijed pandemije nisu otpuštali radnike. U ovom trenutku ne razmišlja se o smanjenju plata, jer samo održavanje platežne moći građana dodatno može pospješiti privredu.
Doktorica Svjetlana Grgić podsjetila je da su se odluke od početka pandemije morale donositi užurbano, uz neminovne i kadrovske preinake. Posebnu zahvalnost iskazala je Zavodu za mikrobiologiju koji je također ponio veliki teret, kao i radnicima ostalih bolnica i domova zdravlja u HNK-a.

– Hvala i građanima koji su bili savjesni i odgovorni, kao i privrednicima koji su pomagali, odnosno svim predstavnicima medija i medijskim kućama koje su od početka bile uz nas, kazala je uz poruku da se niko ne smije opustiti, te da se i dalje svi trebamo pridržavati mjera koje su ostale na snazi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh