BiH

Odgovor Dodiku i Čoviću: “Treba rastjerati domaće, a ne strane sudije”

Dnevnim redom je predviđeno da zastupnici Parlamenta BiH danas raspravljaju o Prijedlogu zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH čiju su izradu inicirali čelnici SNSD- i HDZ-a, Milorad Dodik i Dragan Čović, koji se izričito zalažu za odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Sastanak Čović - Dodik - hms.ba

Tim povodom, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH je kazao da “mi nemamo problem sa strancima nego sa domaćim sudijama koji su na daljinskom upravljaču stranačkih lidera”. Magazinović je kazao da pravda neće postojati dok takvi ljudi odlučuju u Ustavnom sudu BiH.

Magazinović je kazao da se najbolje vidi kako domaće sudije rade na primjerima predmeta Dženan Memić i David Dragičević i da se tu vidi kakvo je stanje u pravosuđu.

– Što se mene tiče, da nam je do prava i pravde, ko što većini nije, mi bismo trebali rastjerati domaće sudije i dovesti sve strane koji ne znaju ko je koja stranka i kako se ko preziva – rekao je Magazinović.

Ko što je “Slobodna Bosna” ranije pisala, Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predložili su zastupnici iz SNSD-a i HDZ-a. kao i njihovih satelita: Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović.

Međutim, Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma nije utvrdila usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH niti je podržala principe tog zakonskog rješenja te je Domu dostavljeno negativno mišljenje o predloženom zakonu.

Ukoliko ne bude poslaničke podrške za ovaj zakon, a što je posve izvjesno, on će biti vraćen Komisiji ponovo na odlučivanje, a u slučaju drugog negativnog mišljenja Komisije zakon će izaći iz parlamentarne procedure.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh