BiH

Dva nova slučaja zaraze u FBiH, a u RS-u još 14, među njima i pet zdravstvenih radnika

Među testiranim licima u protekla 24 sata virus je ponovo potvrđen kod devet lica.

Koronavirus - Nezavisne.com

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u posljednja 24 sata testirano je 766 uzoraka na virus korona, od kojih su dva novozaražena slučaja.

Virus korona otkriven je kod lica sa Ilidže i iz Maglaja, rekla je direktorica ove zdravstvene ustanove Sebija Izetbegović.

Među testiranim licima u protekla 24 sata virus je ponovo potvrđen kod devet lica.

U Republici Srpskoj izvršeno je testiranje 328 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 14 osoba, prenosi “Fokus“.

U okviru aktivnog nadzora, u protekla 24 sata, testirano je 18 zdravstvenih radnika iz Gradiške, Prijedora i Doboja, a novi virus korona potvrđen je kod pet medicinskih sestara i tehničara iz bolnice u Prijedoru.

Riječ je o osobama koje su bile u kontaktu sa zdravstvenim radnikom kod kojeg je ranije potvrđen test na novi virus korona i koji se u skladu sa procedurom od tada nalaze u izolaciji, saopćeno je danas iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Do sada su u RS potvrđena 1.292 slučaja virusa korona, a ukupno su preminule 93 osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

Od novog virusa korona, do sada se u tom bh. entitetu oporavilo ukupno 658 osoba.

Kada su u pitanu novozaraženi, riječ je o osam muškarca i šest žena, od kojih je pet osoba iz Banje Luke, pet iz Prijedora i po jedna osoba je iz Kneževa, Kotor-Varoši, Kozarske Dubice i Teslića.

Jedanaest osoba je imalo kontakt s prethodno potvrđenim slučajevima, dok tri osobe nisu mogle da navedu jasnu epidemiološku vezu sa pozitivnim licem. Tri osobe su hospitalizirane, dok će ostali biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama.

Testirano je i devet vaspitača iz dječijeg vrtića iz Srpca i ovi nalazi su negativni.

U RS dosad je na novi virus korona (SARS-CoV-2) testirano ukupno 22.006 osoba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh