BiH

Dr. Hukić: Uskoro ćemo znati kako nam je došla korona, ko je prenosio

Rezultate istraživanja ponudit ćemo svjetskoj banci virusa da bi se na bazi tih karakteristika mogla planirati i izrada vakcina, kaže Hukić

Tim domaćih stručnjaka, istraživača, koji čine iskusni mikrobiolozi, inžinjeri molekularne biologije, genetičari, veterinari, ovih dana intenzivno rade na prikupljanju uzoraka virusa koji su ušli u BiH.

Četiri grupe
Cilj je uzorke sekvencirati i uporediti s virusima iz drugih zemalja, saznaje „Avaz“.

Kako nam je potvrdila akademkinja, prof. dr. Mirsada Hukić, članica tima, do sada je u svijetu izolirano i izanalizirano oko 17 hiljada raznih tipova ovog virusa koji su po svojim karakteristikama podijeljeni u četiri grupe, od kojih su mnogi specifični za određena geografska područja u svijetu,prenosi Avaz.

– Ovo istraživanje je veoma značajno da bismo utvrdili kruži li našom zemljom jedan ili više tipova različitih virusa, s obzirom na to da su mnogi obolijevali od koronavirusa nakon što je prenosilac zaraze došao iz inozemstva. Već smo prikupili uzorke i nadam se da ćemo brzo završiti prvi dio posla, rekla je Hukić.

Značajan posao
Nakon toga ćemo uzimati klasične epidemiološke podatke, uporediti molekularnu i klasičnu epidemiologiju. To će biti put koji će otkriti odakle su nam virusi došli, kako su se kretali po BiH, ko ih je prenosio, koji su rizici za prijenos virusa, kako se to može u budućnosti sprečavati… Rezultate našeg istraživanja ponudit ćemo svjetskoj banci virusa, a sve da bi se na bazi tih karakteristika virusa mogla planirati i izrada vakcina, jer vakcine za razne tipove ovog virusa neće biti iste – kazala nam je prof. Hukić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh