BiH

Protestne šetnje u Mostaru: Želimo birati i biti birani

Aktivisti i građani Mostara okupljeni u Udruženje Jer nas se tiče u znak protesta zbog neraspisivanja izbora u Mostaru izašli su danas na ulice grada. Posebno su, kažu, zainteresovani za izmještanje deponije sa Uborka.

Protesna šetnja u Mostaru / PR - Haber.ba

Šetnja je inače započela u Sjevernom logoru, išla preko Autobuske stanice, Carine, Musale, do trga Rondo i nazad. Predsjednik Udruženja Omer Hujdur naveo je da su današnji skup i ljudi oko građanske inicijative jedan od rijetkih glasova razuma u Hercegovini, podsjećajući da aktivisti odavno ukazuju na nepravilnosti, prije svega na brojna kršenja zakona…

– Vjerujem i da će se našoj ideji priključiti i brojni drugi građani, te se odazvati se na naše buduće proteste. Danas protestvujemo zbog odluke CIK-a. Formirali smo manju grupu. Hvala i građanima koji su nas podržali. Pisali smo Federalnom ministarstvu okoliša, inspektoru Salkiću, Gradskoj upravi, tražeći odgovore na pitanja koja se odnose na nove lokacije za deponiju. Obećano da će se raspisati tenderi za ispitivanje lokacija. Vidjet ćemo šta će biti na kraju, rekao je predsjednik Udruženja Omer Hujdur.

Protestna šetnja Mostar / PR – Haber.ba

Simbolično u pet do dvanaest sa Španskog trga u Mostaru krenula je i protestna šetnja Platforme za progres koja od nedavno svoju organizaciju ima i u Hercegovini. Dio povorke koja je prošla kroz nekoliko kvartova bio je i stranački lider Mirsad Hadžikadić. Član savjeta Platforme za progres Edin Batlak naveo je da osjeća da po prvi put ostatak zemlje spoznaje problem Mostara. Učešće u šetnji uzeli su članovi iz Konjica, Jablanice, Stoca, koji su kako je rekao kolegama iz Mostara pružili maksimalnu podršku.

Protestna šetnja Mostar / PR – Haber.ba

– Protestvujemo jer je Mostar ponovo zaobiđen. Međunarodna zajednica istrajava da rješenje pronađu nacionalne stranke, iako duboko svjesni da se oni ne mogu i neće dogovoriti. Nama danas treba širi koncenzus, trebaju nam inetelktualci, nevladin sektor i sve ostale stranke. Prije dva ipo mjeseca predstavili smo rješenje za Mostar koje je sigurno kvalitetno i želimo vjerovati da ćemo biti pozvani na razgovore, te konačno pronaći rješenje da bismo mogli birati i biti birani, rekao je Batlak.

Protestna šetnja u Mostaru / PR – Haber.ba

Protestna šetnja / PR – Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh