BiH

BiH: Profesor koji je osuđen za uznemiravanje učenica vraćen u školu

Već danima javnost u RS-u pokušava shvatiti koji je bio motiv i razlog da sudija donese sramotnu odluku da profesora koji je osuđen za se*sualno uznemiravanje učenica vrati da predaje u školi.

Spaso Šakota - Nezavisne novine

Ovom informacijom ostala je zatečena i struka, te niko ne može vjerovati da je čovjek s takvom prošlošću opet u školskoj klupi.

U vrijeme kada je sudija Osnovnog suda Banja Luka donijela odluku da se on vrati na posao, profesor Spaso Šakota se trebao nalazati u registru pedofila!

Nažalost, kod nas javnost nema uvid u registar pedofila, kao što to ima u većini zemalja na Zapadu.

Zamislite samo da se to desilo na primjer u Americi, gdje svako može vidjeti ko se nalazi u registru pedofila. Roditelji, ali i svi zabrinuti građani bi se, ako ništa, sami organizovali i zabranili mu dolazak na posao.

Međutim, to je kod nas prošlo skoro nezapaženo i on je opet na „mjestu zločina“, tamo gdje je već počinio teška krivična djela zbog kojih je bio osuđen.
Stručnjaci tvrde da osobe s presudom kakvu je imao Šakota ne bi smjele prići školi ni na 100 metara, a kamoli ući unutra i predavati djeci fizičko vaspitanje.

Kada je riječ o pedofilima i osobama koje čine krivična djelo na štetu djece, stručnjaci kažu da su oni osobe koje se najteže mogu rehabilitovati i da veoma često ponovo krivična djela.

Upravo zbog toga svuda u svijetu se tim osobama zabranjuje da budu u blizini djece. Samo kod nas se nagrade povratkom na posao, a kao bonus dobiju sve neisplaćene plate za vrijeme koje je trebao provesti u zatvoru. I, naravno, plus kamate, piše “Srpskainfo“.

Da li je ta sutkinja, koja je donijela takvu odluku, i u jednom trenutku pomislila na roditelje čije kćerke pohađaju ovu školu i šta će biti ako ovaj profesor ponovi krivično djelo?

Postavlja se i pitanje gdje je u svemu ovom Ministarstvo prosvjete RS i zašto oni nisu reagovali i spriječili da se Šakota vrati u školu.

Ostaje da se vidi da li će bar sad reagovati kada je javnost digla glas i zatražila da se takva osoba udalji iz škole.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh