BiH

Tegeltija: “Vijeće ministara BiH spremno napraviti iskorak ka EU”

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je opredijeljeno da, uprkos blokadama pojedinih političkih struja, napravi značajan iskorak na putu ka Evropskoj uniji, izjavio je predsjedavajući SM BiH Zoran Tegeltija.

Zoran Tegeltija - N1info.com

Tegeltija je razgovarao sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johanom Zatlerom o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i regionu, kao i o nastavku procesa evropskih integracija.

Naglasio je da je primjena mehanizma koordinacije, od ključnog značaja za kretanje BiH ka Evropskoj uniji, te je ukazao i na neophodnost daljeg jačanja međusobnog povjerenja između BiH i EU, prenosi “Srna”.

“BiH je potreban konkretan signal da postoji politička volja i saglasnost svih članica kada je u pitanju proširenje”, rekao je Tegeltija.

Zatler je naglasio neophodnost rada kroz mehanizam koordinacije, kao i značaj i ulogu Kolegijuma za evropske integracije, te ukazao na važnost poštovanja rokova definisanih zaključcima Kolegijuma za evropske intergacije za izradu Metodologije za izradu Programa integrisanja BiH u Evropsku uniju i Akcionog plana za realizaciju ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Tokom razgovora, Zatler je izrazio punu kontinuiranu podršku u ostvarivanju napretka BiH ka Evropskoj uniji, kao i saradnju po pitanju rada Radne grupe za socio-ekonomski odgovor na pandemiju virusa korona, saopšteno je iz VM BiH.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno što prije nastaviti sa reformskim procesima i provođenjem ranije definisanih socio-ekonomskih mjera s ciljem pokretanja ekonomskih aktivnosti, oživljavanja privrede i varaćanja radnih mjesta.

Takođe, ukazali su na potrebu višeg stepena solidarnosti svih kako bi se izborili sa problemima izazvanim pandemijom koronavirusa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh