BiH

Dodik: “Organizovanje mise u Sarajevu je neprihvatljivo i ja to odbacujem”

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda izjavio je da Predsjedništvo BiH danas nije razmatralo situaciju u vezi sa najavljenom misom u sarajevskoj katedrali, posvećenoj događajima u Blajburgu.

Milorad Dodik - SrpskaInfo.com

Dodik je ponovio raniji stav da je Blajburg mjesto gdje su ustaše, koje su počinile mnoge zločine nad srpskim narodom, najviše u Jasenovcu, ali i mnogim drugim mjestima, bile suočene sa narodnooslobodilačkim pokretom i partizanskiom jedinicama, za koje su bili legitimni vojni cilj.

– Riječ je zločincima koji nisu prezali da četiri godine uništavaju srpski narod. Samo na banjalučkoj regiji ustaški režim ubio je više od stotinu hiljada Srba. Kad tome dodate i priču iz okoline Bihaća, iz Garavice, vidite da nema pijeteta prema srpskim žrtvama, pa se čak pokušava napraviti revizija istorije i pravdati ustaška zlodjela – naglasio je Dodik, prenosi “Srna”.

On je dodao da ne može sugerisati ni Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ni Katoličkoj crkvi, kao ni Islamskoj zajednici šta će i kako će upražnjavati svoje molitve i vjerske obrede.

– Ali ono što je važno, kada je riječ o Blajburgu, jeste činjenica da je to snažno najavljeno i da je trebalo da bude poruka da je to pokušaj rehabilitacije ustaškog pokreta. Ja sam energično protiv toga, ne samo kao pripadnik srpskog naroda, nego zato što sam tako vaspitan i što je i moja porodica u prošlosti stradala upravo od takvih pokreta i takvih zločinaca – naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je podsjetio da je na području Sarajeva od falangi Jura Francetića stradao veliki broj nevinih ljudi, a jeziv i akumuliran zločin nad Srbima dogodio se i na Drini, u Starom Brodu, sve u režiji takozvane Nezavisne države Hrvatske i ustaškog pokreta.

On je izrazio sumnju da se BiH uskoro može naće odgovor na učestale pokušaje revizije istorije i izjednačavanja zločinaca i žrtvi.

– Organizovanje mise u Sarajevu je neprihvatljivo i ja to odbacujem – poručio je Dodik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh