BiH

Školska godina u HNK do kraja kroz online nastavu

U COVID bolnici SKB-a Mostar u ovom trenutku liječe se dva bolesnika koja su stabilno i bez pogoršanja, dok su sanitarni inspektori od jučer izdali 14 rješenja o samoizolaciji. Prekršaja istih u posljednje vrijeme također nisu zabilježeni u HNK. Također, veliko ohrabrenje je da već dugo nema ni novih slučajeva zaraze. Direktor Zavoda za javno zdravstvo Nermin Avdić kazao je da će stvari tokom ljetnih mjeseci izgledati dosta bolje, te da će život biti skoro do kraja normalizovan. Za jesen i zimu to nije mogao garantovati. Podsjetio je i da su u posljednje vrijeme krizni štabovi sve više posvećeni ekonomskim problemima.

Civilna zaštita HNK, PR / - Haber.ba

– Skoro svi privredni subjekti započeli su sa radom, a nastoji se pokrenuti i privreda u cijeloj zemlji. Zahvaljujući svima nama danas smo u povoljnoj situaciji, rekao je.

Avdić je i danas upozorio građane da u narednim mjesecima budu savjesni, te da pridržavaju uputa koje se odnose na nošenje maski i rukavica, pranje ruku, te na socijalnu distancu. Pred nama je, kako kaže, druga faza borbe sa koronom. Svima se na odgovornost prepuštaju dalja ponašanja. Nepridržavanje mjera koje se i dalje moraju poštovati mogu dovesti do malog skoka oboljelih.

Ministar poljoprivrede i vodoprivrede Donko Jović najavio je usvajanje izmjena i dopuna rebalansa Budžeta HNK-a za 2020. godinu, kao i Nacrta zakona za saniranje šteta izazvanih pandemijom koronavirusa. Vlada će, kaže, uskoro donijeti jedan od najkvalitetnijih i najsadržajnijih korona-zakona u BiH. On će imati niz konkretnih rješenja za subvencije desetak hiljada ličnih dohodaka, te održati poticajnu politiku u svim strateškim granama. Stvorit će se i prostor za oporavak i sprječavanje daljih gubitaka radnih mjesta.

– Imamo intenciju subvencioniranja najnižih plata za desetak hiljada radnika čime ćemo rasteretiti i jedinice lokalne samouprave. Postoji dovoljno prostora i za druge subvencije u privredi, a postigli smo i dogovor o oslobađanju od fiskalnih i parafiskalnih nameta. Pravo na subvencije će imati svi poslovni subjekti kojima je zabranjen rad u vrijeme pandemije, koji nisu otpuštali radnike i koji su zaključno sa februarom izmirili sve svoje obaveze. Subvencionirat će se za vrijeme od početka do kraja zabrane rada, rekao je.

Maturanti će svi prilikom odbrane maturskih radova biti oslobođeni usmenog ispita, a ocjena pismenog ujedno će biti i konačna. Prijave za upis u osnovne škole su završene, dok će se srednjoškolci moći upisati tokom juna, ali u skladu sa pravilima koja budu na snazi. Vrtići će započeti rad kada se ispune preduslovi propisani od strane Zavoda za javno zdravstvo.

– Školska godina će se okončati kroz online nastavu, jer smatramo da bi bilo pomalo šokantno vraćati učenike u klupe na svega 15 dana. Visokoobrazovne institucije donijet će odluku o završetku nastave i ispitima u skladu sa higijensko-epidemiološkim mjerama. Kulturni i sportski sadržaji u predstojećem periodu će se razmatrati i donijet će se najbolje odluke, najavio je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Rašid Hadžović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh