BiH

Slupali donirano vozilo Civilne zaštite vrijedno 140.000 KM

Na čelu Civilne zaštite RS od prošle godine je Milan Novitović, kadar „Ujedinjene Srpske“, koji je to vozilo, kao da je riječ o njegovoj ličnoj imovini, ustupio na korištenje stranačkom šefu Nenadu Stevandiću

Civilna zaštita - Žurnal.info

Namjensko vozilo, opremljeno specijalizovanom opremom, u vlasništvu Civilne zaštite Republike Srpske, vrijedno više od 140.000 konvertibilnih maraka, nedavno je slupano. Cijeli slučaj se pokušava zataškati, a oštećeno vozilo sakriveno je negdje u Banjaluci, rekli su Žurnalu dobro obaviješteni izvori iz CZ RS. Vozilo je polovinom 2019. godine Civilnoj zaštiti RS donirala Ambasada Japana u BiH, kako bi ojačala tu instituciju, piše “Žurnal“.

Na čelu Civilne zaštite RS od prošle godine je Milan Novitović, kadar „Ujedinjene Srpske“, koji je to vozilo, kao da je riječ o njegovoj ličnoj imovini, ustupio na korištenje stranačkom šefu Nenadu Stevandiću. Vozilo je slupano u vrijeme kada je korišteno za stranačke potrebe, odnosno da bi se njime vozio šef te stranke Nenad Stevandić. Radi se o specijalnom vozilu Nissan X-trail, registarskih oznaka K47-0-908, koje se tretira kao „lidersko vozilo za zaštitu i spasavanje“.

Po ustaljenoj matrici, na direktorske pozicije u institucijama i ustanovama dolaze ljudi po stranačkoj liniji. Onda ti partijski direktori u tim institucijama i ustanovama zapošljavaju stranačke kadrove. Tako je v.d. drektora CZ RS Milan Novitović, Stevandićev pulen iz Bijeljine, u Upravu CZ zaposlio dvojicu braće Jašarević.

Milana Jašarevića je Novitović 16. novembra prošle godine zaposlio na određeno vrijeme, na radno mjesto – viši stručni saradnik za planiranje, obuku i za međunarodnu saradnju, iako ne ispunjava minimalne uslove predviđene važećim pravilnikom za to radno mjesto, tvrde izvori Žurnala iz CZ RS. Milan Jašarević i pored svega prima platu državnog službenika sa visokom stručnom spremom, iako se, kako tvrde naši izvori, do sada nije pojavio na poslu u Upravi CZ RS.

Zapravo, njegov zadatak je bio da specijalnim vozilom Nissan X-trail vozi stranačkog bosa Nenada Stevandića. Drugi brat Jašarević je vozač v.d. direktora CZ RS Milana Novitovića.

Stevandić je jedan od najbližih saradnika Milorada Dodika, a kadrovi njegove stranke polako, ali sigurno preuzimaju sve više direktorskih pozicija u entitetskim preduzećima i ustanovama. Prema izvorima Žurnala, postavljenja kadrova te stranke na važne funkcije u RS izazvale su veliko nezadovoljstvo u samom SNSD-u, čiji je lider Milorad Dodik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh