BiH

Pobuna migranata u kampu Lipa, policija ispalila hice upozorenja

U migrantskom kampu na lokalitetu Lipa, kod Bihaća, došlo do pobune većeg broja migranata koji su pričinili i materijalnu štetu na jednom od policijskih vozila, a policija je bila prinuđena da upotrijebi vatreno oružje, odnosno da ispalili hice upozorenja u vazduh.

Migrantski kamp Lipa . N1

Načelnica Krim-policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Snežana Galić rekla je da je sve počelo u ponedjeljak, 11. maja, u 1.30 sati iza ponoći kada se od 200 do 300 migranta pobunilo zato što im, navodno, nije omogućena ljekarska pomoć.

Prema njenim riječima, migranata iz ovog centra bacali su kamenje i druge predmete prema policajcima i radnicima koji rade na osiguranju kampa, ali povrijeđenih nije bilo.

“Da bi zaštitili sebe i svoje živote, policijski službenici su u tom trenutku ispalili dva hica upozorenja u vazduh, a u centar su upućene i dodatne snage radi uspostavljanja reda”, navela je Galićeva.

Ona je istakla da je situacija u kampu trenutno mirna, te da pripadnici kantonalnog MUP-a rade na rasvjetljavanju ovog slučaja i identifikaciji inicijatora pobune.

Galiće je rekla da pripadnici MUP-a svakodnevno provode aktivnosti kada je riječ o izmještanju migranata sa javnih površina i iz napuštenih objekata u Bihaću.

“Odvozimo ih u kamp Lipa, a oni se vraćaju. Migrantima je interesantan Bihać i granica, odnosno izlaz u zemlje EU”, istakla je Galić i dodala da su i jutros dva autobusa sa migrantima odvezena u ovaj kamp.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh