BiH

BiH: Na koronavirus pozitivne još 23 osobe u RS-u

U posljednja 24 časa u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru RS-a izvršeno je testiranje 550 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 23 osobe, javlja Anadolu Agency (AA).

Koronavirus - Jutarnji.hr

U posljednja 24 časa u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru RS-a izvršeno je testiranje 550 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 23 osobe, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite saopšteno je da je devet osoba muškog pola, a 14 osoba je ženskog pola. Dvije osobe muškog pola su mlađe životne dobi, tri srednje i četiri starije životne dobi. Pet žena je starije životne dobi, šest srednje i tri mlađe životne dobi. Prema mjestu prebivališta, osam osoba je iz Banjaluke, pet iz Gacka, po dvije iz Doboja i Prijedora, i po jedna osoba je iz Broda, Dervente, Kostajnice, Modriče, Srpca i Laktaša.

“Kod 11 osoba je utvrđeno da se radi o bliskom kontaktu sa licima kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo novog virusa korona, dok kod ostalih nije navedena jasna epidemiološka veza sa pozitivnim slučajem. Četiri osobe su hospitalizovane u UKC RS”, stoji u saopštenju.

U protekla 24 časa testirano je više zdravstvenih radnika i osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju.

“Pozitivan test na koronavirus potvrđen je kod jedne osobe iz karantina u Gacku. Do sada je u RS-u potvrđeno 1.168 slučajeva koronavirus, od posljedica COVID-19 preminulo je 79 osoba, a oporavilo se 511 osoba”, navodi se u saopštenju iz Ministarstva i dodaje da je do sada obavljeno 19.108 testiranja.

U UKC RS ukupno se liječe 102 osobe sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo koronavirusa. Na Odjeljenju COVID-19 hospitalizovana su 34 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji sedam pacijenata.

Kod dva pacijenta zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a sedam osoba je na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je 18 pacijenata s lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) su 34 pacijenta s lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici “Sveti Apostol Luka” u Doboju zbrinuto je 55 pacijenata sa COVID-19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje devet osoba, u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu jedna, u Bolnici “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru sedam pacijenta, u Bolnici u Gradišci devet pacijenata i u Univerzitetskoj bolnici u Foči četiri pacijenta.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci nalazi se 181 osoba, u Studentskom domu u Trebinju osam, u Domu učenika Bijeljini dvije osobe, i u Domu učenika u Doboju 26 osoba. U objektima za izolaciju u Istočnom Sarajevu, Zvorniku, Palama i Foči nema smještenih osoba.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 3.783 osobe, a nadzor je završen kod 30.013 osoba.

“Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog koronavirusa”, navodi se u saopštenju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh