BiH

Pitanja na koja moraju odgovoriti Hodžić i svi ostali uključeni u aferu “Respirator”

Zatražena i informacija o tome je li isporuka bila direktna, ili je bilo još posrednika u ovom predmetu nabavke

Komisija Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine uputila je pitanja nadležnim institucijama u vezi s aferom “Respirator”, a u ponedjeljak bi trebao biti održan i sastanak ovog tijela. Riječ je o bazičnim pitanjima, a dalja procedura zavisit će od dobijenih odgovora.

Komisija je pored ostalog, kako saznaje “Avaza“, uputila pitanje ko je utvrdio potrebu za nabavkom respiratora i broj potrebnih respiratora u FBiH i na osnovu koje procjene? Također, zahtjeva se i odgovor na to ko je utvrdio tehničke specifikacije potrebnih respiratora, te kada je donesena odluka Vlade FBiH o nabavci i ko je za nju ovlašten.

Među pitanjima, koje je uputila ova komisija su i: kada je upućen javni poziv i po kojim uvjetima, koliko se ponuđača javilo, ko je i na osnovu koje procjene izabrao ponuđača te na osnovu kojih kriterija, kako je provedena procedura, a zatražene su i tačne specifikacije i karakteristike respiratora i njihova pojedinačna cijena.

Kada je riječ o specifikacijama, traži se i objašnjenje da li one odgovaraju onima iz predmeta ponude.

Članovi komisije također su upitali o cijenama transporta, kao i dolaska 20 ostalih respiratora. U sklopu dostavljenih pitanja zatražena je i informacija o tome je li isporuka bila direktna, ili je bilo još posrednika u ovom predmetu nabavke.

Institucije, koje su bile uključene u proces nabavke, kao i sam dostavljač “Srebrena malina”, koja je u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, parlamentarnoj komisiji trebaju dostaviti odgovore u roku od pet dana, a od njih je zatražena i fotokopija dokumentacije.

Prema riječima člana komisije i delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, Zvonka Marića nabavka ovih respiratora je vrlo interesantna. On je naveo kako je Kanton Sarajevo nabavio duplo jeftinije respiratore.

– Vlada KS je respiratore nabavila uz pomoć UNDP-a. Plaćali su ih 56.000 KM, na svaki kupljeni su dobili jedan besplatan, odnosno kupili su 30, a dobili 60. Uz to, oslobođeni su PDV-a, dobili su dvogodišnju garanciju i servisiranje – pojasnio je Marić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh