BiH

Najveći klaster zaraze koronavirusom u ZDK se polako se smiruje

Maglaj je proteklih dana bio najveće žarište korona virusa u Federaciji Bosne i Hercegovine. Međutim, sudeći prema posljednjim informacijama, situacija je smiruje i smanjuje se broj pozitivnih osoba na COVID-19.

Koronavirus - Jutarnji.hr

Epidemiološka situacija na području Maglaja, koji je za samo dvadesetak dana postao najveći klaster zaraze koronavirusom u Zeničko-dobojskom kantonu, polako se smiruje.

Prema posljednjim podacima, u Maglaju je jučer registrovano 80 osoba pozitivnih na novi korona virus. Dan prije bilo je 96 zaraženih Maglajlija. 249 osoba je u samoizolaciji i do jučer su se oporavile 33 osobe.

Zaraza se pojavila u dvije tekstilne firme, H-M Promet i Bontex, gdje je radilo puno ljudi na malom prostoru. Virus se pojavio 12. aprila u preduzeću H-M Promet, ali prvozaraženi nije bio radnik te firme.

Prvi zaraženi radnik te firme otkriven je tek 16. aprila, ali su svi radnici, čim je otkrivena zaraza, već bili poslani na godišnji odmor.

S radom je, nakon tri sedmice pauze, jučer počela i firma Excel-Assemblies BH, čiji su radnici protekle tri sedmice također bili poslani na odmor.

Ukupno je od početka pandemije u izolaciji bilo oko 1.300 osoba, ali ih je, po podacima od jučer, ostalo još 248, navodi načelnik ove općine Mirsad Mahmutagić.

Zaraza je, napominje Mahmutagić, bila otkrivena i kod nekoliko radnika kompanije Natron Hayat, ali su te osobe radile u pogonu koji je izoliran te nije bilo puno kontakata. Zaraza u tu najveću maglajsku kompaniju, objašnjava Mahmutović, ušla je preko supružnika zaraženih radnika preduzeća H-M Promet i Bontex, prenosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh