BiH

Skandal o kome pišu svi: Naplaćaju ulazak u grad kao mjeru u prevenciji širenja koronavirusa

Vlasti jedinog gradića Bosne i Hercegovine na Jadranskom Moru – Neuma, počele su naplaćivati ulazak u gradić, zbog toga što se sva vozila dezinfekuju. To je jedna od mjera da se obilježi Međunarodni praznik rada i vikend koji slijedi bez koronavirusa, prenosi “The New York Times”.

Neum - Faktor.ba

Živko Matuško, načelnik Neuma, gradića koji se proteže uz 20 kilometara dugu obalu BiH, izjavio je za “N1” televiziju da je odluka donesena u općinskom štabu civilne zaštite. Novac koji se naplaćuje za ulazak u Neum, služi da bi se potrošio na dezinfekciona sredstva i da se plate radnici koji obavljaju posao dezinfekcije.

Naplata iznosi od 5 do 10 KM, zavisno od tipa i veličine vozila. Dezinfekcija vozila koja ulaze u Neum je obavezna od početka pandemija koronavirusa prošlog mjeseca, ali nije bilo naplate sve do sada.

Matuško je prethodno izjavio da se plašio priliva posjetilaca tokom vikenda. Međutim oba bh. entiteta su ponovo uvela strožije mjere kretanja stanovništva, nakon što se posljednjih dana naglo povećao broj zaraženih.

Neum je jedini bosanski gradić gdje posjetioci moraju pokazati medicinske nalaze da nisu zaraženi koronavirusom. Ta mjera je prošlog ponedjeljka ukinuta.

Grad se oslanja na turizam i želi ostaviti sliku grada bez koronavirusa pred predstojeću ljetnu sezonu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh