BiH

“Mi nismo bježali od zaraženih pacijenata, mi smo se sa njima suočili”

Muamera, Edina, Jasmin i Tarik su članovi medicinskog tima Kantonalne bolnice Zenica koji su obavili uspješan porod pacijentice iz Maglaja zaražene koronavirusom.

zenički medicinari - BHRT.ba

U najvećoj zdravstvenoj ustanovi u ZDK ranije su usaglasili protokole rada i tretmana pacijenata pozitivnih na virus COVID-19.

“Mi nismo bježali od tih pacijenata, mi smo se sa njima suočili. Stali na, neki način, pred taj virus, suočili se i pružili adekvatnu njegu te pacijentice u našem slučaju”, rekao je dr Tarik Zulović, prenosi “BHRT“.

Za njih je ovo, kažu, dio svakodnevnog posla. Jedina je razlika oprema i prostor u kojem brinu o pacijentima pozitivnim na koronavirus. Nagrada im je kada, kako kažu uspješno obave zadatak.

“Ono je po tome zanimljivo što se jedino ono, gdje smo svi mi u tolikim zaštitnim odijelima, rađa golo, bez maske i bez ikakve zaštite”, kazala je dr Muamera Husika.

“Sam porod i carski rez u ovakvim situacijama se ne razlikuje mnogo nego sam carski rez kada se radi unormalnim uvjetima, osim što oprema koju vi nosite kako bi se zaštitili vas malo ograničava u pokretima, u osjećaju”, objasnio je dr Jasmin Hodžić.

“Sva ta oprema čini nelagodu. Znači, ograničeni su pokreti, dodatno se pazi da ne povrijedimo sebe, pacijenta, da ne zaraziš sebe. Više je nelagode i dosta, dosta više opreza”, istakla je Edina Čaušević.

Pandemija je mnogo toga promijenila, ni Međunarodni praznik rada se ne obilježava kao nekada. Da se obilježava kao u neka prošla vremena, bez dvojbe bi znali ko su nam sadašnji heroji rada.

Heroji rada u BiH bez premca su zdravstveni radnici.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh