BiH

“Mi nećemo biti sretni sve dok se čudimo nekome ko je pošten”

Izet efendija Čamdžić, glavni imam u Zavidovćima je itekako zahvalan sagovornik, koji će sigurno ljude koji ga slušaju i prate navesti bar na trenutak da se zapitaju, u čemu to griješe?

No image - Haber.ba

On je večeras bio gost u “Ramazanskim razgovorima” na televiziji “Hayat“, a ključna tema je bila iskrenost.

“Nemamo mi nikakvih problema s ramazanom, mi se psihički pripremimo na to. Ja imam običaj reći da se psihički posti”, pojasnio je efendija na početku razgovora.

– Koja je vrijednost sure kulhuvalah?

Ta sura vrijedi kao jedna trečina Kur’ana, to je sura koja svjedoči iskrenost u vjerovanju i opisuje našeg Gospodara. Njen naziv je Ihlas, što znači iskrenost. Vjera potencira iskrenost i čvrsto vjerovanje koje bi moralo da se reflektira u djelo. Naime, vjerovanje ima tri stepenice, srce, jezik i djelo. Iskreno je i stvarno je ako je djelima potvrđeno. Otuda postoji ono da djelima vjerujemo, a ne riječima.

– Iskrenost, da li je možemo pretvoriti u praksu? Previše pričamo, a malo nas ima u praksi.

Djela se cijene prema namjeri. Mi znamo da je tako objašnjeno u našoj litaraturi, nijet je uslov za ispravnost djela. Ko bude naumio da napravi dobro djelo, pa bude spriječen u tome, piše mu se dobro djelo. Važno je da se bude iskren u pristupu prema ljudima. Iskrenost je osobina koja ne bi smjela biti daleko od vjernika.

– Da li iskrenost utiče na nas?

Trebamo da u svakom danu svjedočimo iskrenost, ali i vjeru. Često imam običaj reći, ne treba Allahu dž.š. to što mi postimo, nego to radimo za sebe. Neiskrenost i laž se ne može nikako s vjernikom spojiti. Zato treba ramazan iskoristiti, i vježbati u ovom ramazanskim danima kako bi bili dugoročno dobri. Mi nećemo biti sretni dok se čudimo nekome ko je pošten

– Da li nas neiskrenost udaljava jedne od drugih?

Sigurno da da. Često se pitam: „koliko je ljudi u mom okruženju kojima bezrezervno vjerujem“? Uzvišeni kaže: „govorite istinu makar ona bila i protiv vas“. Iskrenost vodi u dobročinstvo, a dobročinstvo u Dženet. Nema sumnje da bi iskrenost nas približila i uvezala, a da svaki grijeh i laž ostavlja negativnu posljedicu, i udaljava ljude jedne od drugih.

https://www.youtube.com/watch?v=SWyB8rvR-cM


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh