BiH

Izetbegović i Džaferović uputili čestitku u povodu 1. maja

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović uputio je radnicima u Bosni i Hercegovinu čestitku povodom Međunarodnog praznika rada 1. maja.

Šefik Džaferović i Bakir Izetbegović - Radiosarajevo.ba

“Radnicima u Bosni i Hercegovini želim čestitati Međunarodni praznik rada. Ovaj datum simbolizira sveopću radničku solidarnost, te podsjeća na višegeneracijsku borbu za radnička prava koja još uvijek traje.

I ova kriza je pokazala da su radnici ključni oslonac Bosne i Hercegovine, jer upravo su oni svojim ogromnim naporima omogućili funkcionisanje društvenog života i u otežanim uslovima”, naveo je Izetbegović..

Dodao je da posebnu pažnju ovoga 1. maja moramo skrenuti na zdravstvene radnike koji su već sedmicama na prvoj liniji odbrane od pandemije, te će mnogi od njih i ovaj praznik provesti u dežurama bez prilike za predah.

“Ovogodišnji praznik je i u znaku ekonomske krize, koja je brojnim radnicima u realnom sektoru dovela u pitanje osnovno radničko pravo, a to je pravo na radno mjesto. Zato moramo misliti na zaposlene radnike, ali posebno na one koji su ostali bez posla.

Obaveza države je da omogući poslovni ambijent u kojem će biti dovoljno radnih mjesta kako bi svi imali priliku da budu zaposleni i žive dostojanstveno od vlastitog rada”, istakao je Izetbegović.

I predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je čestitku u povodu 1. maja.

“Ovaj značajni praznik, čijim se obilježavanjem promovira ideja radničkih prava i solidarnosti, ove godine dočekujemo u izazovnom vremenu prouzrokovanom pandemijom koronavirusa. Pandemija će imati negativne posljedice na ekonomiju. Zato će u vremenu koje je pred nama biti potrebno da svi zajedno uložimo dodatnu energiju da štete prouzrokovane pandemijom budu što manje, a ekonomski oporavak što brži.

Pri tome se mora voditi računa o pravima svakakog radnika, a posebno onih u realnom sektoru, kako radnička prava i solidarnost ne bi bili svedene tek na puke parole.

Od svih aktera političkog, ekonomskog i društvenog života očekujem da budu svjesni izazova koji je pred nama. U ovom vremenu niko neće moći zadržati sve što je imao niti se smije desiti da neki izgube sve što su imali prije krize. Društvena solidarnost mora postati obaveza – stoji u Džaferovićevoj čestitki, saopćeno je iz Predsjedništva BiH., prenosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh