BiH

Trgovine i radnje u Federaciji BiH koje od sutra mogu otvoriti vrata kupcima

Federalni štab Civilne zaštite u srijedu je donio odluku o ukidanju zabrane rada za pojedine vrste biznisa na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Butik - YouTube

Kako je saopćeno ranije, dozvoljava se rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda, uslužnih djelatnosti te rad malih obrta i srodnih djelatnosti.

Kako je objašnjeno iz Federalne uprave civilne zaštite, dozvoljava se rad prodavnicama koje do sada nisu smjele otvarati vrata kupcima, a to su i prodavnice koje prodaju odjeću i obuću, pod uslovom da nisu locirane u tržnim centrima. Ovo je posebno zanimljivo jer su ovakve trgovine sedmicama zatvorene.

Pitanje je da li će ovakve trgovine moći ispuniti uslove s obzirom na veličinu pojedinih radnji. Jedna od solucija koje se nameću jeste formiranje redova ispred trgovina po uzoru na banke, pošte i markete.

Naime, vlasnici spomenutih objekata koji će od sutra moći raditi moraju osigurati i poštovati higijensko-epidemiološke mjere koje su im naložene i instrukcije o radu uz instrukcije za sprječavanje infekcija, a koje će im dati Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo.

“Ove trgovine kojima se dozvoljava rad obavezne su osigurati ličnu zaštitnu opremu (maske i rukavice), te, ako je to moguće, potrebnu socijalnu distancu od najmanje 2 metra između osoba, uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera, te da na ulazu u objekat osiguraju sredstva za dezinfekciju ruku i obuće. Naređuje se vlasnicima ovih trgovina da prije početka svakodnevnog rada izvrše temeljno čišćenje i dezinfekciju prostora i to dezinfekcijskim sredstvom koje djeluje na viruse prema uputama proizvođača”, poručeno je iz štaba.

S obzirom na to da se odluka poziva na Zakon o obrtima i srodnim djelatnostima, obnova posla dopuštena je frizerskim salonima, kozmetičarskim radnjama (maniker, pediker) cvjećarama, bravarima, krojačima, obućarima, stolarima, autiomehaničarima, autolimarima, autolakirerima, zlatarama, drvoobrađivačima, grafičarima i knjigovescima…

Kako je objašnjeno iz Federalne uprave civilne zaštite i dalje mogu da rade pijačni prostori gdje se prodaju prehrambeni proizvodi, trgovine prehrambenih proizvoda, prodavnice higijenskih proizvoda, ribarnice, mesnice, apoteke, specijalizovane prodavnice medicinskih i veterinarskih proizvoda i opreme, poljoprivredne apoteke, benzinske pumpe, kiosci, pekare, hemijske čistionice, specijalizovane prodavnice za prodaju ortopedskih pomagala, specijalizovane prodavnice dječije opreme, prodavnice hrane za životinje, prodavnice građevinskog, vodovodnog i elektro materijala, logistički distributivni centri hrane i pića, higijenskih proizvoda, veledrogerije, knjižare, prodavnice autodijelova, autoservisi i autopraonice.

Odluka ostaje na snazi do 15. maja.

Na snazi ostaje zabrana rada tržnim ili shopping centrima, osim apoteka te prodavnica prehrambenih i higijenskih proizvoda u tim centrima. I dalje ne mogu raditi kina, muzeji, pozorišta, koncertne dvorane, umjetničke galerije, bazene, kupališta, sportski centri, spa i fitnes centri uključujući i teretane, diskoteke, kazina i sportske kladionice.

Podsjeća se da je još uvijek je na snazi naredba koja obustavlja pružanje usluga u ugostiteljskim objektima svih kategorija – a to su restorani, pizzerije, ćevabdžinice, buregdžinice, prodavnice brze hrane i slično. Naravno, kao i do sada, mogu raditi oni ugostiteljski objekti koji mogu osigurati dostave hrane.

Na snazi je i dalje zabrana javnog okupljanja, a podsjećamo i da je Federalni štab civilne zaštite donio naredbu prema kojoj se za 1.,2. i 3. maj, dakle za petak, subota i nedjelja, ponovo uvodi policijski sat u trajanju od 22 sata do pet sati ujutro.

Tokom prvomajskih praznika zabranjeno je i okupljanje više od pet osoba na jednom mjestu, piše “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh