BiH

Novih 35 zaraženih koronavirusom u bh. entitetu RS, među njima pet zdravstvenih radnika

Prema mjestu prebivališta, 22 osobe su iz Banje Luke, četiri iz Bosanske Gradiške, po dvije osobe su iz Laktaša, Bosanske Dubice i Doboja i po jedna osoba iz Dervente, Kotor Varoši i Skender Vakufa.

Koronavirus - Jutarnji.hr

U posljednja 24 sata u Institutu za javno zdravstvo RS-a i Univerzitetskom kliničkom centru RS-a testirano je 419 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 35 osoba u RS-u.

Prema mjestu prebivališta, 22 osobe su iz Banje Luke, četiri iz Bosanske Gradiške, po dvije osobe su iz Laktaša, Bosanske Dubice i Doboja i po jedna osoba iz Dervente, Kotor Varoši i Skender Vakufa.

Riječ je o 16 žena i 19 muškaraca. Sedam žena su srednje životne dobi, tri su mlađe i šest žena je starije životne dobi. Četiri muškarca su mlađe životne dobi, deset srednje i pet muškarca su starije životne dobi. Jedanaest osoba je hospitalizovano, dok će ostali biti izolovani u skladu sa procedurom. Dvadeset osoba nije moglo da navede kontakt sa pozitivnom osobom, dok su ostale osobe imale kontakt sa ranije potvrđenim slučajevima.

Među potvrđenim slučajevima je i pet zdravstvenih radnika (jedan doktor medicine i dvije medicinske sestre u Univerzitetskom kliničkom centru RS-a i dvije medicinske sestre u Bolnici u Doboju). U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 sata testirano je i još 70 zdravstvenih radnika iz Banje Luke, Doboja i Bosanske Gradiške kao i 36 osoba koje rade ili borave u domovima za starija lica i svi rezultati testa su negativni.

Testirano je i 19 radnika u marketima iz Banje Luke, Čelinca, Bosanske Gradiške i Teslića čiji su nalazi negativni. Testirano je ukupno 60 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju i ti nalazi su također negativni. Do sada je u RS-u potvrđeno 706 slučajeva virusa korona, od posljedica COVID-19 preminulo je 26 osoba, a oporavilo se 357 osoba. U RS-u do sada je na novi virus korona (SARS-CoV-2) izvršeno ukupno 11.384 testiranja.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS-a ukupno se liječi 108 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo koronavirusa. Na Odjeljenju COVID-19 hospitalizovano je 48 pacijenata teže kliničke slike, dok su u izolaciji četiri pacijenta. Кod četiri pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a dvije osobe su na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UКC) je 11 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UКC) je 39 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici “Sveti Apostol Luka” u Doboju zbrinuto je pet pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Općoj bolnici Trebinje devet osoba, u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu četiri, u Bolnici “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru pet pacijenta, u Bolnici Zvornik je jedan pacijent i u Univerzitetskoj bolnici u Foči četiri pacijenta.

Кada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjoj Luci nalazi se 65 osoba, u Studentskom domu u Trebinju 32, u Domu učenika Bijeljini jedna osoba, u Studentskom domu u Istočnom Sarajevu jedna osoba i u Studentskom centru Zvornik tri osobe.

U RS-u pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 3.133 osobe, a nadzor je završen kod 22.150 osoba. Na sedam graničnih prijelaza u RS je tokom 24 sata ušlo ukupno 80 osoba, 100 osoba je izašlo iz karatina i upućeno u lokalne karantine u općinama, a trenutno se u karatinima na sedam graničnih prijelaza nalaze ukupno četiri osobe, saopćila je Vlada RS-a, prenosi “Faktor“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh