BiH

Johann Sattler: “EU traži da pravosuđe u BiH što prije počne sa radom”

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler zahtijeva od predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milana Tegeltije da sudovi i tužilaštva što prije počnu sa radom.

Johann Sattler - Vijesti.ba

Sattler je uputio pismo Tegeltiji u kome traži i da VSTS pokrene postupke donošenja odluka iz svoje nadležnosti, kao i procese imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, prenose “Vijesti“.

U prilogu dostavljam dopis upućen vlastima Bosne i Hercegovine, koji takođe govori o situaciji u pravosuđu u vrijeme pandemije KOVID-19, te potrebi da se obezbijedi kontinuitet rada pravosuđa”, naveo je Sattler u pismu.

Šef Delegacije EU u BiH je pozdravio neke od inicijativa koje je VSTS BiH usvojio, kao što je omogućavanje održavanja određenih postupaka putem video konferencijskog poziva, kao i sastanak rukovodstva VSTS sa predsjednicima sudova i glavnim tužiocima na isti način.

Potrebno je razmotriti da se sjednice VSTS, sastanci stalnih komisija i ostalih radnih tijela Savjeta, održavaju na sličan način, kako bi se osiguralo donošenje odluka, uključujući i odluke u postupcima imenovanja, čak i sada”, navodi se u Sattlerovom pismu.

Tegeltija se poziva da hitno preispita “svoju odluku o obustavi rada” i preporučuje mu da uvede mjere u svakodnevni rad VSTS-a, koje će osigurati maksimalnu transparentnost.

Takođe vas pozivamo da obezbijedite da sudovi i tužilaštva nastave rad na rješavanju zaostataka i da se pridržavaju svojih godišnjih planova gdje god je to moguće. Vaša mjera od 22. marta nalaže rad samo na prioritetnim predmetima”, istakao je Sattler.

Prema njegovim riječima, rad na smanjenju broja neriješenih predmeta mora se nastaviti i u ovim izazovnim vremenima.

Još se kaže da bi VSTS BiH mogao razmotriti “da putem svog Sekretarijata uskoro sazove koordinacijski sastanak donatora putem video poziva, radi razgovora o načinima pomoći Savjetu u njegovom radu u ovom teškom periodu”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh