BiH

Nelson: Nije ovo prilika da neko pokuša da izvuče korist na uštrb drugih

Vraćanje duga nije nešto što se ponovo osmišljava, MMF očekuje otplaćivanje od entiteta i Distrikta Brčko, kako će oni raspodijeliti novac to je drugo pitanje

avaz

Američki ambasador u BiH Eric Nelson rekao je da Međunarodni monetarni fond /MMF/ očekuje da entiteti i Brčko distrikt vraćaju dug od kreditnih sredstava Instrumenta za brzo finansiranje /RFI/.

Ambasador Nelson je gostujući u Dnevniku 2 Federalne TV pojasnio da je na entitetima da se dogovore kako će novac biti raspoređen u BiH.

“Krediti MMF-a nisu ništa novo. RFI jeste nešto novo, to je nova vrsta kredita. Kako će taj novac biti raspoređen jeste važno pitanje, ali nije to prilika da neko pokuša da izvuče korist na uštrb drugih”, kazao je ambasador Nelson i dodao:

“Vraćanje duga nije nešto što se ponovo osmišljava, MMF očekuje otplaćivanje od entiteta i Distrikta Brčko, kako će oni raspodijeliti novac to je drugo pitanje”, kazao je ambasador Nelson.

Na pitanje očekujete li obustavu blokade državne vlasti koja je na sceni već neko vrijeme, američki ambasador je kazao:

“Vladine institucije u BiH na epidemiju izazvanu virusom korona odgovorile su dobro, proaktivno, nastoje odgovoriti transparentno, važno je da poštuju vladavinu prava i prava građana. Svako odlaganje učinkovitog odgovora plaća se životima. Ovo nije vrijeme za stranačko manevrisanje. Ovo je vrijeme kada se moramo sjetiti da smo svi jednako pod prijetnjoM. Virus ne poštuje etničku pripadnost, ni granice. Svi se moramo ujediniti”, kazao je Nelson i nastavio:

“Posljedice po ekonomiju će biti veće i duže će trajati, važno je pozicionirati zemlju da se brzo oporavi u ekonomskom smislu, a za to će biti potrebno zajedništvo i saradnja. Ja sam u potpunosti opredijeljen da posredujem da pomognem ljudima da sada shvate da imaju priliku da dobiju još više finasiranja, da pametno provedu reforme, da pametno investiraju, da ova zemlja bude još snažnija kako bi se pomoglo njenim građanima u oba entiteta”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh