BiH

Pilav: “Nalazimo se u mirnijoj fazi pandemije”

U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata testirano je 267 osoba.

Aida Pilav - Avaz.ba

Nije bilo novih slučajeva, iako je nakon retestiranja kod dvije osobe pronađen koronavirus – kazala je danas predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS prof. dr. Aida Pilav.

Pilav je na redovnoj pres-konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite KS saopćila da je devet osoba hospitalizirano na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), dok se na respiratoru ne nalazi nijedan građanin KS. Dvije osobe u potpunosti su se oporavile u protekla 24 sata.

Kumulativno, od 30. januara do 23. aprila ukupno je testirano 2.965 stanovnika Kantona Sarajevo, pozitivnih na koronavirus je bilo 130, od čega su dvije osobe retestirane, a 24 osobe su se izliječile dok je šest osoba preminulo od posljedica koronavirusa. Trenutno je 68 osoba aktivno zaraženo koronavirusom. Na temelju ovih podataka, možemo reći da je aktivnost virusa slabija, što se primijeti i u susjednim zemljama, tako da trenutnu situaciju možemo nazvati mirnijom fazom pandemije – kazala je Pilav.

Ističe da Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) još uvijek drži na snazi pandemiju koronavirusa, ali da su mnoge zemlje počele ublažavati mjere za suzbijanje pandemije, što je danas počelo i u Bosni i Hercegovini, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh