BiH

Svjetlo na kraju tunela nakon prvog maja

Tri osobe evidentirane su kao novozaražene u HNK-a tokom posljednjeg testiranja u SKB Mostar. Sva tri slučaja su iz Općine Čitluk. Na COVID 19 odjelu SKB-a zbrinuto je 20 bolesnika, a njih pet u ovom trenutku je u kritičnom stanju. Ukupno 15 pacijenata hospitalizirano je u izolacijski blok dva, a jedan bolesnik je otpušten i smatra se izliječenim, potvrdio je Siniša Skočibušić. Kriteriji da bi se bolesnik smatrao izliječenim su pad febriliteta, prestanak potrebe za terapiju kisikom i dva negativna testa na koronavirus, uz radiološko poboljšanje RTG-a pluća.

Bolnica - DW

Zapovjednik Kriznog štaba Civilne zaštite Čapljina Smiljan Vidić rekao je da je generalna ocjena Štaba u Čapljini da se stanovništvo pridržava izrečenih mjera.

Podaci potvrđuju i da se situacija u HNK-a kada je riječ o širenju COVID-a 19 stabilizira. Već nekoliko dana evidentira se po manje od pet novozaraženih.

– Ako se ovaj trend nastavi, možemo očekivati ublažavanje izrečenih mjera već nakon prvomajskih praznika. Nije gotovo, naravno, ali se svjetlo na kraju tunela vidi. Mjere se neće naglo ublažavati, kazao je savjetnik Darko Juka.

Stanje je zadovoljavajuće i u domovima za stare i iznemogle, kao i u domovima za nezbrinutu djecu, te ni tamo nema novih slučajeva zaraze. MUP HNK-a od jučer je izvršio 476 nadzora osoba u samoizolaciji, te je zabilježen jedan prekršitelj.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh