BiH

Starije osobe i djeca će konačno moći boraviti vani

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar rekao je da je na prostoru FBiH do danas testirano 416 uzoraka od kojih je 10 bilo pozitivno na Kovid 19. Sa današnjim danom na prostoru FBiH testirano je 9.957 uzoraka,a potvrđeno kod 739 osoba.

Goran Čerkez - BHRT.ba

Nešto češće je covid-19 proisutan kod žena- 54 posto, a kod muškaraca 46 posto.

Na bolničkom liječenju 67 pacijenata, od kojih je 9 na respiratoru. Sa današnjim danon 115 oporavljenih pacijenata,

“Do danas u FBiH potvrđeno 30 smrtnih ishoda od koronavirusa, 53 muškaraca, 47 žena, dvije trećina starosti su preko 65 godina”, rekao je Pehar, prenosi “BHRT“.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez reko je kako se već treći mjesec borimo sa koronavirusom i uspjeli se izboriti. Osvrnuose na popuštanje mjera u borbi protiv koronavirusa:

“Popuštanje mjera ne znači vraćanje na na stari način života. Mi ćemo duže vremena živjeti po određenim restrikcijama. Sve što ublažavamo ne znači eliminiranje osobne i zaštite stanovništva. Dugo ćemo nositi maske i rukavice, povećavati socijalnu distancu. Mjere koje predviđamo olakšaće život stanovnika u BiH”, rekao je Čerkez.

Razmatramo omogućavanje osobama treće dobi izlazak vani, kao i mlađim osobama, onima do 18 godina. Sve mjere uvodićemo za period od 15 dana.

“Popuštanje mjera ne znači eliminaciju mjera, jer epidemija nije ni blizu kraja i moramo pratiti situaciju”, rekao je Čerkez:

”U razmatranju su i određena zanimanjam pogotovo ona samostalnih djelatnosti, obrta, koji nemaju veliki promet, kako bismo se polagano vraćali ekonomiji. Imamo određene planove i vrlo brzo, možda naredni tjedan, predložićemo skidanje određenih restrikcija i omogućavanje normalnijeg života”.

Zahvalio se stanovništvu, posebno osobama treća dobi i najmlađima i njihovim roditeljima , koji su provodili mjere na korektan način.

“Ovo dobro zamišljeno prvo poluvrijeme je bilo zahvaljujući pridržavanju mjera. Drago nam je da nismo imali efekata popuštanja mjera prema penzionerima koje su trajale tjedna dana”, rekao je Čerkez.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh