BiH

Federacija BiH kreće s ublažavanjem restrikcija: Kraći policijski sat, djeca će konačno moći vani?

Dio Federalnih zvaničnika najavio je tokom proteklih dana izvjesne korekcije, odnosno ublažavanja restriktivnih mjera poduzetih kako bi se zaustavilo ili usporilo širenje pandemije koronavirusa.

Djeca u parku - Zadarskilist.hr

Zajednička je ocjena većine Federalnih zvaničnika da su građani pokazali zavidnu razinu discipline i odgovornosti te da naprosto nema potrebe zadržavati pretjerane restriktivne mjere barem one koje zaista nemaju nikakvo opravdanje.

Naime, procjenjuje se da najveći dio građana neće pretjerano izbivati iz kuća i nepotrebno se zadržavati na ulici čak i u slučaju potpunog ukidanja policijskog sata. To dokazuju prazne ulice gradova usred dana kada je dozvoljena sloboda kretanja.

Prema informacijama “Slobodne Bosne” krizni štab FBiH krajem aprila vjerovatno neće potpuno ukinuti policijski sat, ali će ga značajno skratiti. U opticaju su dva prijedloga: prvi, da policijski sat traje od 22:00 do 05:00, a druga varijenta je da traje još kraće tj. od 23:00 do 05:00.

Sastavni dio te odluke vezan je slobodu kretanja osoba starijih od 65 i mlađih od 18 godina. U opticaju je prijedlog da se osobama starijim od 65 godina odredi termin za kupovinu i šetnju u trajanju od 3 sata svakog dana, a najčešće se spominje termin od 18:00 do 21:00. Što se tiče osoba mlađih od 18 godina, one bi također imale trosatni termin u prijepodnevnim satima.

Naravno, ukoliko ova mjera bude usvojena svi će biti obavezni nositi zaštitne maske i rukavice, kao i do sada, te će se morati pridržavati socijalne distace koja neće važiti samo kada je riječ o članovima istog domaćinstva.

Skraćivanjem policijskog sata omogućit će se uvođenje druge smjene u nizu trgovinskih radnji, ali i nekih uslužnih radnji koje rade uprkos pandemiji, čime bi se smanjio broj osoba koje ne rade zbog pandemije.

Federalni zvaničnici namjeravaju pozvati vlasnike manjih obrta da početkom maja počnu s radom ako ne u punom, a onda barem u reduciranom obliku. Naravno, uz sve propisane mjere zaštite.

Prema informacijama “Slobodne Bosne“, u Federalnom kriznom štabu ne postoji jedinstven stav oko ovih pitanja jer dio Federalnih zvaničnika smatra da je preuranjeno, pa čak i opasno ublažavati restrikcije. No, takvi su u manjini tim prije što su praktično sve države u okruženju, prije svega Srbija i Hrvatska, također najavile popuštanje restrikcija i pokretanje privrednih aktivnosti.

U svakom slučaju, narednih nekoliko dana o tome će se voditi živa debata među Federalnim zvaničnicima, a građanima Federacije ostaje samo da strpljivo čekaju ishod ove debate.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh