BiH

Dodik: Šteta u RS je oko 800 miliona KM, zadržati nivo plaća i penzija

Treba učiniti sve da ne dođe do smanjenja plaća u javnom sektoru

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da treba učiniti sve da u javnom sektoru ne dođe do smanjenja plaća, jer bi to oborilo javnu potrošnju, te da nema dilemu da mora biti zadržan postojeći nivo plaća i penzija.

Dodik je rekao da od ekonomskih mjera pomoći privredi i radnicima, koje je vlast u Republici Srpskoj donijela, očekuje da ublaže posljedice pandemije, za koje još niko ne zna kakve će biti u cijelom svijetu.

– Već sada možemo sa sigurnošću reći da RS u ovom trenutku trpi štetu između 750 i 800 miliona KM. Mjere koje smo donijeli, sigurno će biti od velike pomoći našoj privredi, ali prije svega očuvanju radnih mjesta – istaknuo je Dodik i podsjetio da će za mart biti isplaćeni doprinosi za radnike, a za april i minimalna plaća od 520 KM.

Dodik je u intervjuu za Srpska.info naglasio da bi Republika Srpska posredstvom kompenzacionog fonda, koji će se puniti dijelom iz budžeta, a dijelom sredstvima Međunarodnog monetarnog fonda, novcem iz fondova EU i posredstvom emisije obveznica, mogla da sanira štetu, koju će, kako procjenjuju, napraviti ova pandemija.

– S dijelom sredstava od MMF-a osnovat ćemo i garantni fond za mala i srednja preduzeća, koji će služiti za pomoć u poslovanju tih preduzeća nakon pandemije. Samo oni poslodavci koji budu zadržali radnike, moći će računati na sredstva ovog fonda. Treći fond koji ćemo osnovati je fond za pomoć lokalnim zajednicama, gdje želimo da pomognemo njihovim komunalnim organizacijama da se rehabilitiraju nakon pandemije – rekao je Dodik.

Povećan agrarni budžet
On je podsjetio i na odluku da se svim radnicima u medicinskom sektoru isplati po 1.000 KM te čestitao ministru zdravlja i socijalne zaštite RS Alenu Šeraniću i svakom radniku u zdravstvu koji se od početka pandemije bore za zdravlje stanovništva, dodavši da su oni heroji ovog vremena i da se to ne smije zaboraviti kada pandemija prođe.

Dodik je naglasio da bi svi od ove krize mogli izvući i određene pouke pa tako i kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji, odnosno da svako ko može, zasije njivu ili baštu.

Govoreći o mjerama u poljoprivrednom sektoru, on je naveo da je povećan agrarni budžet, koji sada iznosi 75 miliona KM, te da je osigurana rekordna isplata svih podsticaja za 2019. godinu i da je već isplaćeno 12 miliona KM iz budžeta za ovu godinu.

Dodao je da je Vlada čak osigurala podsticaje i za male poljoprivredne proizvođače koji nisu registrirani, da će osigurati otkup svih viškova domaćih poljoprivrednih proizvoda te da je osiguran interventni uvoz pšenice, soje i kukuruza i niz ostalih mjera.

Dodik je rekao da će za potrebe i likvidnost budžeta, ali i ponovnog uspostavljanja privrednih aktivnosti u RS, biti potrebno da se Srpska zaduži između 500 i 600 miliona KM, ali da će se to preciznije znati po okončanju krize.

Širenje panike
Govoreći o Uredbi o zabrani širenja panike, Dodik je rekao da ona nije vid represije prema neistomišljenicima.

– Ako, naprimjer, kažete da je smještaj za pozitivne od virusa neuvjetan u Studentskom domu “Nikola Tesla” i to ne potkrijepite činjenicama, šta mislite koliko će ljudi u Banjoj Luci sakriti da ima neke simptome samo da se ne bi obrelo u tim prostorijama? Šta onda dobivamo? Širenje epidemije po dubini stanovništva samo zato što je neko odlučio da se igra politike u vanrednom stanju – rekao je Dodik.

Napomenuo je da je dogovoreno da policija takve i slične objave neće procesuirati po službenoj dužnosti, ali da država mora da reagira ako bilo koji građanin zatraži zaštitu, jer je lažnim informacijama doveden u stanje panike.

Rekao je da će se politička pitanja iz prošlosti morati rješavati i tu nema dileme.

– Hoće li kod partnera u FBiH biti više sluha, ne znam. Da li bih volio da bude? Da. Imat ćemo toliko posla oko saniranja štete u ekonomiji da bi nam svako političko prepucavanje crpilo neophodnu snagu za poslove koji nas čekaju – naglasio je Dodik.

Govoreći o budžetu institucija BiH za 2020. godinu, Dodik je rekao da se budžet neće usvajati bez procjene o fiskalnim prihodima i rješavanja prethodnih pitanja.

– Bit će potrebno sagledati kretanje fiskalnih prihoda, koji će, vjerovatno, biti niži za 30 posto. Budžet koji je sada projektiran, ne može biti usvojen, vraćen je na doradu i o njemu ćemo razgovarati kad prođe kriza. Neophodno je da zatražimo moratorij na otplatu kredita na skoro četiri milijarde u narednom periodu. Vjerujemo da će kreditori imati razumijevanja za ovakav naš zahtjev – zaključio je Dodik, prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh