BiH

Ljekarska komora Kantona Sarajevo: Izjava prof. dr. Zehre Dizdarević je veliko i neprijatno iznenađenje

Časna profesija ljekara ne zaslužuje javna blaćenja svojih kolega i iznošenje negativnih, neprovjerenih i lično obojenih stavova, navode iz Ljekarske komore KS

Zehra Dizdarević - Avaz

Iz Ljekarske komore Kantona Sarajevo apelirali su na ljekare da pri davanju izjava za medije ili pri javnim obraćanjima u medijima ne daju neprovjerene informacije ili netačne lične konstatacije.

Uzor mladim ljekarima

Ljekari se, kako su naveli u saopćenju, moraju prema svojim kolegama odnositi s uvažavanjem i poštovanjem, kako i nalaže Kodeks medicinske etike i deontologije.

– Časna profesija ljekara ne zaslužuje javna blaćenja svojih kolega i iznošenje negativnih, neprovjerenih i lično obojenih stavova. To se pogotovo ne očekuje od uvaženih profesora, koji trebaju biti uzor mladim ljekarima. Stoga je za Ljekarsku komoru KS veliko i neprijatno iznenađenje izjava prof. dr. Zehre Dizdarević da prof. dr. Sebija Izetbegović “ne pripada akademskoj zajednici”. Takvi, činjenično neistiniti, lični stavovi ne dolikuju uvaženoj profesorici – naveli su iz Ljekarske komore KS.

Kako je saopćeno, zdravstvo sada ne treba medijsko polemiziranje i osuđivanje, a sada je u zdravstvu vrijeme akcije, dobre koordinacije, hrabrosti, vrijeme međusobnog uvažavanja, razumijevanja i podrške, sve s ciljem što boljeg savladavanja pandemije koronavirusa.

Dostojanstveno i korektno ponašanje

– Iako prof. dr. Dizdarević zakonski ne može obavljati praktični rad sa pacijentima s obzirom na to da je prešla starosnu granicu od 75 godina, može se na druge načine uključiti u što efikasnije prevladavanje pandemije koronavirusa. Još jednom podsjećamo ljekare na dostojanstveno i korektno ponašanje koje nalaže etika struke, a što je, na kraju, naša dužnost i obaveza u svakodnevnom radu, pogotovo u javnim obraćanjima – saopćili su iz Ljekarske komore KS.

Istaknuli su kako Ljekarska komora KS ukazuje i na činjenicu da mediji imaju odgovornost za utjecaj na stabilnost zdravstva i mentalno zdravlje građana.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh