BiH

Fahrudin Radončić uputio pismo ambasadama u BiH

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić uputio je pismo svim ambasadama, diplomatskim uredima i počasnim konzulatima u BiH…

Fahrudin Radončić - Avaz.ba

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić uputio je pismo svim ambasadama, diplomatskim uredima i počasnim konzulatima u BiH u kojima ih obavještava da će vlasti u BiH omogućiti povratak stranih državljana u njihove države, ali ih i moli da ne vraćaju državljane BiH iz svojih zemalja.

Vlasti u BiH omogućit će organiziranje posebnih letova i drugih oblika transporta stranih državljana prema njihovim državama i pružiti potrebnu podršku za njihovu realizaciju, ali molimo da se ovakvi letovi i drugi vidovi transporta istovremeno ne koriste za organiziranje povratka državljana BiH iz vaših zemalja u Bosnu i Hercegovinu – navodi se u pismu.

Ističe da, imajući u vidu odluke Vijeća ministara i drugih nadležnih institucija koje su donesene radi smanjenja širenja koronavirusa, povratak i prijem državljana BiH zahtijeva detaljnu pripremu i koordinaciju više nadležnih institucija s više nivoa vlasti i poseban postupak s osobama koje se vrate, transport i karantinski smještaj te medicinsku skrb kako na našoj granici, tako i unutar BiH.

Ukoliko se, ipak, odlučite da u organiziranim posebnim letovima i drugim oblicima transporta omogućite i povratak bh. državljana u BiH, molimo vas da nas o tome obavijestite najmanje 15 dana prije zakazanog datuma povrataka i dostavite spiskove državljana BiH kojima namjeravate omogućiti povratak s adresama njihovog prebivališta u BiH – zaključuje se u pismu.

Radončić je za “N1” istaknuo kako je za dolazak bh. državljana potrebna odluka Vijeća ministara BiH, a da prije toga trebaju odluke kriznih štabova koji će ih preuzeti, kao i odluka Ureda za zakonodavstvo, dok je za odlazak stranih državljana iz naše zemlje potrebna samo odluka Ministarstva sigurnosti BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh