BiH

Prim. dr. Zlatko Kravić: Vidi se svjetlo na kraju tunela

Direktor Opće bolnice “Dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu Zlatko Kravić rekao je kako ne postoji način da se spriječi ulazak korona virusa u zdravstvene ustanove, ali da čine sve da tu mogućnost umanje.

Gostujući u emisiji televizije N1 “Crvena linija” rekao je kako je glavni problem taj što prvi test može biti negativan, a dva dana nakon što pacijenta prime u bolnici on može biti pozitivan na korona virus. Naglašava kako je problem i taj što su nosioci virusa uglavnom bez simptoma.

“Mi radimo dva testiranja u bolnici – test na korona virsu i krvni test na imunoglobuline, ali opet očekujemo da će ući u bolnicu jer osoba bude pozitivna tek kada je infektivna”, rekao je Kravić.

Podsjetio je kako ispred bolnice imaju dva trijažna punkta, te da na svim odjeljenima imaju odvojene “prljave” i “čiste” dijelove. Sve pacijente testiraju prvo brzim testom, a one koje prime u bolnicu s oba testa čime se smanjuje mogućnost zaraze.

Nedostatak kadrova je bilo ono s čime su se svi suočavali. Kravić je na početku pozvao ljekare penzionere, specijaliste, epidemiologe i infektologe, ali nakon što je uvedena zabrana kretanja za starije od 65 godina, od toga je odustao.

“U BiH nema puno doktora specijalista na birou, možda dva. U KS imamo 28 završenih studenata medicine i njih smo odmah pozvali, a povukli smo sve specijalizante i počeli s njihovom intenzivnom edukacijom od intubacije do rada s respiratorom”, kazao je Kravić.

Pričuvni plan su privatne zdravstvene ustanove koje se u ovom trenutku čuvaju u slučaju da sve bolnice budu “zaražene” i da one budu te koje će primati hladne slučajeve.

Konstatovao je da BiH ima veći broj smrtnih slučajeva od Hrvatske te kako smatra da je jedan od uzroka kasno javljanje.

“Postoji problem u koordinaciji. Mi smo se odlučili za model samoizolacije na početku, međutim ti ljudi su dosta čekali i imali smo dosta problema s primarnom zdravstvenom službom koja je trebala da ih nadgleda i tu dolazi do kuršljuza. Tako je bilo na početku. Sad smo uigraniji i korodinacija je sve bolja”, rekao je Kravić.

Ipak, problem će nastati s hroničnim slučajevima kojima je zdravstvena zaštita sada nedostupna.

“To će dovesti do pogoršanja stanja tih pacijenta i tu očekujemo problem. Usred korone imate ćete hroničare kojima će trebati pomoć. Za pacijente koji su zaraženi a s komobirditetom smo se pripremili i možemo ih operisati. Također, ako je riječ o akutnoj traumi takvi pacijenti neće ostati bez zdravstvene zaštite”, rekao je Kravić.

Naglasio je kako primarna zdravstvena zaštita mora podnijeti dio tereta jer je ona na braniku te da mora početi raditi kako treba.

“Imali smo taj problem i prije korona virusa. Krizni štab je pokušao u većini slučajeva da rješava u primarnoj zdravstvenoj praksi i sada su uzeli dio tereta te službe kao filter”, rekao je Kravić.

Svima osobama starijim od 65 godina kojima kretanje zabranjeno većinu vremena, ali i ostalim građanima, poručio je da se pridržavaju ograničenja jer će ona usporiti infekciju i dodao: “Vidi se svjetlo na kraju tunela”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh