BiH

Vlada entiteta RS tražila od Vlade FBiH da im “posude” 20.000 testova za koronavirus

Vlada bh. entiteta Republika Srpska zatražila je od Federalne vlade da im daju 20.000 testova za koronavirus.

Milorad Dodik - YouTube

Informacija o molbi koja je iz Vlade RS-a poslana kolegama u FBiH, potvrđena je Faktoru iz više izvora.

Naime, prema našim informacijama, Vlada RS-a je zatražila testove “na posudbu”. Tačnije, radi se o tome da bi oni, kako je navedeno, kada nabave testove, istu količinu i vratili Vladi FBiH.

Federalna vlada je prije nekoliko dana iz Južne Koreje nabavila 150.000 testova, tako da ih za potrebe zdravstvenih ustanova u ovom bh. entitetu za sada ima dovoljno.

Istovremeno na aerodrom u Banjoj Luci danas je sletio avion kojim je dopremljena pomoć iz Rusije. Kako je istaknuto tom prilikom, radi se o pomoći RS-u.

– Važno je reći da je pomoć poslana na zahtjev Republike Srpske i stigla je veoma brzo nakon razgovora Dodika sa Lavrovim (Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije). Ovo je potvrda naših dobrih odnosa i razumijevanja – naglasila je Željka Cvijanović, predsjednica RS-a.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine danas je precizirano kako je u Banju Luku iz Rusije dopremljena pomoć koja se sastoji od “pet specijalnih vozila za dezinfekciju, te ispomoći devet vozača i 15 zdravstvenih radnika koji treba da pomognu lokalnim vlastima u borbi protiv pandemije COVID- 19”.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, je istakao da “i Federacija BiH treba da traži pomoć”.

– Јa ću javno podržati taj zahtjev i nazvat ću određene ljude da se to uradi i u FBiH. Učinit ćemo sve, ako FBiH to želi, neka napiše zahtjev, ja ću pomoći i njima – rekao je Dodik.

On je dodao da ruski stručnjaci odlaze na sastanak sa ljudima iz RS-a kako bi napravili plan djelovanja.

– Ovo su pripadnici Vojske Ruske Federacije i oni mogu da djeluju samo u skladu sa naređenjem. Naređenje koje su dobili od najvišeg državnog rukovodstva je da idu u Republiku Srpsku. Sada je potrebno da dobiju naređenje da idu i u Federaciju BiH. Ako su mogli da budu u Italiji i na mnogim drugim mjestima ne vidim razlog zašto ne bi mogli da pomognu i FBiH – rekao je Dodik.

Da li će FBiH zatražiti takvu vrstu pomoći, ne zna se, jer se federalna vlast o tome nije očitovala.

Međutim, ono što je izvjesno, prema Faktorovim informacijama, Vlada FBiH će poslati traženih 20.000 testova zdravstvenim ustanovama u RS-u i tako doprinijeti zajedničkoj borbi protiv koronavirusa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh