BiH

Novi smrtni slučajevi u HNK, doktor Arapović u samoizolaciji

Dvije osobe oboljele od COVID-a 19 na području HNK-a preminule su tokom posljednja 24 sata, potvrđeno je na današnjoj konferenciji Kriznog štaba Civilne zaštite HNK. Radi je o dvije ženske osobe, jednoj iz Konjica (1942.) i drugoj iz Čitluka (1937.).

Dr Jurica Arapović - Slobodnaevropa.org

Tokom posljednja 24 sata na području ovog kantona evidentirano je još 20 oboljelih, devet u Čapljini, sedam u Čitluku, tri u Mostaru, te jedno u Jablanici. Ukupno u HNK-a boluju 123 osobe. Na kisiku je devet pacijenata, dok ih pet diše uz pomoć respiratora. Među njima su i pacijenti i iz Zapadno-Hercegovačkog i Livanjskog kantona. Potvrđeno je i da je pozitivan i načelnik Općine Čitluk Marin Radišić, kao i jedna doktorica sa SKB-a. U samoizolaciji od danas boravi još jedna ljekarka, te doktor Jurica Arapović.

– Opasnost je iznimno velika i svi smo nažalost njoj izloženi. Trenutno je u toku sastanak i nije isključeno da od sutra i Krizni štab bude imao novi režim rada, rekao je glasnogovornik Kriznog štaba Darko Juka.
Dosad su, također, izdana 1.942 rješenja o samoizolaciji, dok je tokom posljednjih 24 sata zabilježen jedan slučaj kršenja.

Doktor Siniša Skočibušić istakao je da je prevencija ključ usporavanja pandemije. Maska, rukavice, pranje ruku u trajanju od 20 sekundi i propisana udaljenost od drugih, ključ su za izbjegavanje zaraze.
– Bolest ima nepredvidiv tok i to nam otežava rad. Restriktivne mjere važne su i za konačan ishod u slučajevima zaraze. Pretpostavka je da će 78 posto zaraženih preboljeti COVID 19 bez simptoma, ali se zbog ostalih moramo pridržavati mjera, rekao je Skočibušić.

Direktor Doma zdravlja Stari grad Edin Kapetanović pohvalio je angažman uposlenika svih domova u gradu, kao i saradnju ustanova, medicinskih radnika, ali i domova sa svim ostalim institucijama i štabovima.
– Odbrana Mostara postala je zajednička. Preustroj koji smo imali bio je efikasan. Imamo relativno povoljne ishode, naveo je Kapetanović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh