BiH

Čerkez: Mjere protiv širenja koronavirusa daju rezultate, ali očekuje se rast zaraženih

Preventivne mjere protiv koronavirusa na području Federacije Bosne i Hercegovine daju rezultate, što se ogleda kroz usporavanje širenja virusa, ocijenili su predstavnici federalnih institucija prilikom današnjeg obraćanja javnosti.

Goran Čerkez - Fena

Prema najnovijim podacima, u Federaciji BiH testirano je 3.320 građana. Od toga je 371 građanin bio pozitivan na koronavirus. Tokom posljednja 24 sata testirano je 290 osoba i potvrđena su 24 nova pozitivna slučaja.

Inače, svi podaci o epidemiološkoj situaciji u FBiH dostupni na web stranici www.covid-19.ba gdje se ažuriraju nakon svakog novog testiranja, prenosi “Klix“.

Pomoćnik ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je kako je sigurno da se očekuje i dalji rast oboljelih od koronavirusa u FBiH zbog čega je pozvao građane da se i dalje pridržavaju svih mjera nadležnih organa.

“Svjesni smo da su nam donesene mjere promijenile život. Međutim, mjere daju rezultate, što možete vidjeti i po kretanju i trendu oboljelih. Ovo su jedine mjere koje doprinose usporavanju širenja koronavirusa i bitno je da zajedno nastavimo provoditi te mjere, kako one osobne zaštite, tako i sve druge mjere koje Vlada FBiH uvodi, te da nastavimo zajedno da se borimo protiv koronavirusa”, poručio je Čerkez.

On je pozvao sve građane koji imaju bilo kakve simptome respiratorne prirode, poput kašlja, grlobolje ili malaksalosti, da se jave svojim porodičnim ljekarima te da u takvom stanju ne idu na posao ili u zdravstvene ustanove.

“Jako je bitno da se svi u takvim trenucima obratimo ljekarima unutar domova zdravlja te da postupamo prema pravilu koje je doneseno. Nemojte ići na posao, niti u zdravstvene ustanove ukoliko imate neki od navedenih simptoma te vas molimo još jednom da se svi pridržavamo datih mjera. Posebno želim da se zahvalim penzionerima i ljudima preko 65 godina koji su danas pokazali dostojnost, to jest da mogu provoditi sve mjere koje su propisane i na taj način ne ugrožavati ni sebe ni zdravlje drugih”, kazao je Čerkez.

Pomoćnik ministra zdravstva zahvalio se Vladi FBiH na novih 150.000 testova sa prethodnih 20.000 nabavljenih koji će, kako je kazao, sigurno omogućiti i dalji kontinuitet testiranja svih građana koji imaju za to potrebu.

Na pitanje medija kako se može spriječiti pojava virusa u zdravstvenim ustanovama, Čerkez je kazao kako sve ovisi o poštivanju preventivnih mjera te kako u tom slučaju Krizni štab FBiH ne može učiniti ništa više, već samo pozvati građane da poštuju donesene mjere.

Prilikom današnjeg obraćanja javnosti predstavnika federalnih institucija, načelnik Štaba civilne zaštite FBiH Fahrudin Solak osvrnuo se na stanje na terenu kazavši kako su danas penzioneri u FBiH uspješno podigli svoje penzije te otišli u nabavku neophodnih lijekova.

On je dodao kako se na svim graničnim prijelazima na području FBiH uspostavljaju prinudni izolacijski punktovi kojima upravlja Federalna uprava za inspekcijske poslove.

“Kompletan posao uspostave punktova će obezbijediti Federalna uprava civilne zaštite sa inspekcijskim služba i epidemiološkim službama lokalnih općina tako da će cijeli sistem biti uspostavljen u roku od 10 sati”, rekao je Solak.

On je dodao kako se građani u velikoj mjeri pridržavaju svih mjera protiv koronavirusa koje su na snazi, na čemu se svima zahvalio.

“Sam odnos prema tim mjerama zavisi od nas. Rezultati su do sada dobri i nadam se da će sve ovo vrlo brzo proći”, kazao je Solak.

On je podsjetio kako je danas donesena mjera za privredne proizvođače kojom im je omogućen nesmetan rad na njihovom poljoprivrednom dobru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh