BiH

U jeku pandemije koronavirusa načelnik Gornjeg Vakufa povećao plaće za 10 posto

U jeku pandemije koronavirusa načelnik Gornjeg Vakufa Sead Čaušević povećao je plaću sebi i svojim saradnicima u općinskoj administraciji za 10 posto.

Senad Caušević - Faktor

Na osnovu Zakona o načelima lokalne samouprave FBiH Čaušević je 1. aprila donio Odluku o proglašenju budžeta Općine Gornji Vakuf za 2020. godinu i Odluku o izvršenju budžeta Općine Gornji Vakuf za 2020. godinu.

Odlukom o izvršenju budžeta Općine Gornji Vakuf za 2020. godinu utvrđuje se osnovica za obračun plaće uposlenika u općinskoj administraciji koja je za tekuću godinu uvećana za 10 posto u odnosu na prethodnu 2019. godinu.

Ovim povodom oglasio se i Općinski odbor HDZ-a Uskoplje. Smatraju da “nije vrijeme za ovakve jednostrane poteze te je krajnje neprimjereno povećanje osnovice za obračun plaće u vremenu kad se nalazimo pred ekonomskom krizom koja će, po svemu sudeći, imati dalekosežne posljedice za našu ekonomiju i gospodarske subjekte”.

– OO HDZ-a BiH Uskoplje poziva općinskog načelnika da preispita Odluku o izvršenju budžeta Općine Gornji Vakuf-Uskoplje za 2020. godinu te da je uskladi s trenutnim stanjem u kojem se nalazimo, da ona bude u duhu zajedništva, tolerancije i suosjećanja s onima koje je najviše pogodila ova neočekivana kriza. U novonastaloj situaciji svi bismo, institucionalno, ali i pojedinačno, bez politikanstva i samopromocije trebali pomoći najugroženijim kategorijama našeg društva – navodi se u saopćenju.

U Službenom glasniku Općine Gornji Vakuf broj 2. u članu 12. stoji:

– Utvrđuje se osnovica za obračun plaće u iznosu od 330,00 KM i vrijednost boda od 1,00 koji će se primjenjivati pri obračunu plaće, a koji su utvrđeni pregovorom sa sindikatom uposlenika Općine Gornji Vakuf. Navedena osnovica primjenjivat će se za budžetsku 2020. godinu.

Da li će doći do rebalansa i izmjene člana o uvećanju plaće u jeku pandemija i predstojećoj ekonomskoj krizi, ostaje da se vidi.

Ova odluka načelnika općine Gornji Vakuf, između ostalog, donesena je u vrijeme kada Vlada FBiH donosi mjere za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Budžet Općine Gornji Vakuf iznosi nešto više od šest miliona KM. Stavljen je na glasanje krajem februara, ali nije dobio potrebnu većinu. Protiv budžeta su glasali nezavisni vijećnici, vijećnici SDP-a, SBB-a. Suzdržana su bila dva vijećnika SDA, što je bilo presudno da budžet ne bude usvojen.

Zakonom o o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa, kako je ranije kazao federalni premijer Fadil Novalić, počinje plan spašavanja ekonomije Federacije BiH, a za njegovu realizaciju se radi rebalans budžeta i preispituje se svaka stavka u budžetu.

U Gornjem Vakufu, između ostalog, do sada je testirano 55 osoba, od kojih je devet pozitivno na koronavirus i nalazi se u samoizolaciji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh