BiH

Arapović: Ne smijemo ublažavati mjere, ne zanosite se da je situacija u FBiH bolja nego u RS-u

Krizni štab Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona potvrdio je danas novi smrtni slučaj od COVID-a 19, javlja Anadolu Agency (AA).

Dr Jurica Arapović - Slobodnaevropa.org

Riječ o osobi koja se zarazila unutar klastera u Konjicu.

Tokom posljednja 24 sata u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar ukupno je testiran 121 uzorak, među kojim je 15 bilo pozitivnih. Osam novih slučajeva zabilježeno je u Mostaru, pet u Čitluku i po jedan u Konjicu i Jablanici.

Do sada je prema riječima doktora Jurice Arapovića izdano 1.761 rješenje o zdravstvenom nadzoru u HNK-a, a ukupan broj oboljelih zaključno sa jučerašnjim danom iznosi 99.

Arapović je na konferenciji za medije konstatovao i kako su restriktivne mjere do sada dale rezultata, da policijski sat besprijekorno funkcioniše, kazavši i kako struka nije zadovoljna posljednjim odlukama kojim su liberalizirane dosadašnje mjere.

“To nije bio prijedlog struke. Nisam siguran da ćemo imati efekte kada je riječ o prevenciji od virusa. Nemojmo se zanositi mišlju da u Federaciji BiH ima manje slučajeva u odnosu na Republiku Srpsku. Uz Banja Luku su najpogođeniji upravo gradovi i općine u HNK-a. Zbog toga sa ovog mjesta preporuka vlastima da uvedu nove restriktivne mjere. Ono što je stupilo na snagu jučer nije dobar put u borbi protiv ovakve bolesti“, smatra Arapović.

Trenutno se na Odjelu COVID-19 u SKB Mostar liječe četiri pacijenta. Jučer je zbrinut i oboljeli iz Kantona 10, koji prema riječima doktora Arapovića, diše uz pomoć respiratora.

On je govoreći o situaciji u Mostaru istakao i kako su zabilježeni slučajevi za koje ne postoje podaci koji ih mogu povezati sa nekim od izvora zaraze i to je ono što, kako kaže, i najviše brine medicinske radnike. Kada je riječ o Čitluku, većina zaraženih vezana je za tamošnji samostan.

Direktor Doma zdravlja Mostar Mario Kordić rekao je da su predstojeće dvije sedmice iznimno važne, te da je zbog toga posebno važno da se građani uozbilje, odnosno da ne krše izrečene mjere zabrane.

“Maksimalan oprez je nikad potrebniji. Mnogo je ljudi koji imaju blage ili nikakve simptome, a već su zaraženi. Ukoliko se građani tokom predstojeće tri sedmice ne budu pridržavali, na koncu možemo imati ružan scenario. Zato budite odgovorni, ostanite kući, zovite ljekare ako vam zatrebaju, jer vaše zdravlje ne zavisi od civilne zaštite, ni štaba, već od vas samih. Nemojte često gledati informativne programe. Zaboravite na brojke, gledajte dobre filmove i budite sa porodicom“, poručio je Kordić.

Krizni štab jutros je objelodanio odluku da osobe starije od 65 godina mogu napustiti svoj dom kako bi preuzeli penzije, kao i da je dozvoljeno kretanje mlađima od 18 godina, ali samo u automobilima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh